Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1041877_0001.png
1041877_0002.png

Økonomi- og Indenrigsministeriet

Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
Dato: 16. november 2011Enhed: KommunaløkonomiSagsbeh.: DEPCBCSags nr.: 1112206Dok. nr.: 701727
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har den 25. oktober stillet føl-gende spørgsmål nr. 2 (Alm. del) til økonomi- og indenrigsministeren, somhermed besvares.
Spørgsmål nr. 2:”Ministerens kommentarer udbedes til henvendelse af 16/10-11 fra Sammen-slutningen af Danske Småøer vedr. færgefart til småøerne”
Svar:Sammenslutningen af Danske Småøer udtrykker i henvendelsen til Udvalgetfor Landdistrikter og Øer bekymring for udviklingen i serviceniveauet for fær-gedriften til de mindre danske øer bl.a. som følge af stigende oliepriser. Sam-menslutningen peger ligeledes på en række tiltag, som Sammenslutning me-ner, kan modvirke udfordringerne.Regeringen har stor forståelse for, at færgedriften er et centralt spørgsmål forbeboerne på de mindre øer. På den ene side er livet på øerne anderledes endlivet på fastlandet, men på den anden side skal der være en balance, somsikrer, at der er rimelige bosætnings- og erhvervsvilkår. Det er regeringensudgangspunkt, at denne balance bedst besluttes lokalt.Kommunerne har efter kommunalreformen ansvaret for serviceniveauet i for-bindelse med færgedriften. Staten yder imidlertid et generelt tilskud til kommu-nerne med de mindre øer begrundet i de særlige udgifter, der er forbundethermed – bl.a. færgedriften - men prioriteringen af midlerne er lokal. Tilskuddetudgør i 2012 i alt 88,4 mio. kr.Sammenslutningen foreslår i den forbindelse, at der sker en særlig reguleringaf dette tilskud pga. stigende oliepriser.Det kan oplyses, at prisstigninger på brændstof indgår med vægtning i dengenerelle pris- og lønudviklingsindikator, som de statslige tilskud til kommu-nerne reguleres med hvert år. Regeringen finder det ikke hensigtsmæssigt atbryde med de generelle principper for reguleringen af disse tilskud. Hvis der istedet skulle udbetales en særlig direkte kompensation for eksempelvis pris-stigninger på brændstof, ville det dels indebære øget administration og delsmindske incitamentet til effektivisering af driften.
Side 2
Regeringen er imidlertid enig med Sammenslutningen af Danske Småøer i, atkommunerne med de mindre øer med fordel kan arbejde videre med forslagetom at oprette et fællessekretariat for færgedriften, som bl.a. blev beskrevet iden ”Undersøgelse af den fremtidige organisering af færgedriften til de danskesmåøer (januar 2011)”, som det tidligere Indenrigs- og Sundhedsministeriumstod bag.Et fælles færgesekretariat vil kunne bidrage til at skabe en videndelings- ogrådgivningsfunktion og til indhøstning af de stordriftsfordele og effektivise-ringsgevinster som, udvalgsundersøgelsen indikerede, er til stede på området.Gevinster, der bl.a. vil kunne indhentes gennem fælles indkøbsaftaler f.eks. afbrændstof.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager / Christian Bo Christiansen