Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1138203_0001.png
1138203_0002.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
København, 22. juni 2012Sagsnr.: 15782Dok.nr.: 401348
Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 8. juni 2012 udbedt sig minbesvarelse af følgende spørgsmål nr. 194 (alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 194:

”Ministeren bedes som aftalt på samrådet 7/6-12 om tobiskvoten m.m. redegørefor ministeriets vurdering af mulighederne for statsstøtte”.

Svar:

Statsstøtte (”de-minimis”)Der kan i henhold til forordning 875/20071ydes statsstøtte (de minimis støtte) til virk-somheder i fiskerisektoren (både fangst- og forarbejdningssektoren). Den samlede deminimis støtte til én virksomhed må ikke overstige 30.000 EUR pr. periode på tre skat-teår (ca. 225.000 kr.).GruppefritagelsesordningenUd over de minimis støtte kan en rent national ordning gennemføres efter reglerne omgruppefritagelsesordningen for små og mellemstore virksomheder. Gruppefritagelses-ordningen giver mulighed for at iværksætte nationale ordninger for små og mellemstorevirksomheder, men kan kun anvendes til samme formål som indsatser under Fiskeriud-viklingsprogrammet, hvor visionen er at skabe rammerne for det størst mulige vedva-rende udbytte af den danske fiskeri- og akvakultursektor. Der er et loft på 1 mio. EURpr. virksomhed pr. år under gruppefritagelsesordningen.Foranstaltninger under gruppefritagelsesordningen skal ikke forhåndsgodkendes afKommissionen. Ved en rent national ordning uden for gruppefritagelsesordningen kræ-ves forhåndsgodkendelse af Kommissionen og det vil være vanskeligt og tage lang tid atfå godkendt ordninger, som ikke svarer til indsatser under forordningen om den Euro-pæiske Fiskerifond og det danske Fiskeriudviklingsprogram.Nationale støtteordningerEndelig kan Kommissionen i særlige tilfælde godkende rent nationale støtteordninger.VurderingIndtil videre har omkring 75 danske fartøjer landet tobis i 2012, heraf er mere end halv-delen fartøjer, der fisker tobis på rationsvilkår. Der er i 2012 afsat 15.000 tons af denKOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 875/2007 af 24. juli 2007 om anvendelse af EF-traktatens artikel 87og 88 påde minimis-støttei fiskerisektoren og om ændring af forordning (EF) nr. 1860/2004http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:193:0006:0012:DA:PDF1
danske tobiskvote til fartøjer, der fisker tobis på rationsvilkår. Det er kun lidt under de16.716 tons, der var afsat til rationsfiskeri i 2011. Da den gennemsnitlige afregningsprisfor tobis er steget fra 2011 til 2012, er rationsfiskerne samlet set ikke dårligere stillet i2012 end i 2011. Der er derfor ikke behov for særlig hjælp til denne gruppe fartøjer.De 30 hovedsageligt større fartøjer, der fisker tobis på IOK vilkår, har fået deres rådig-hedsmængder for tobis reduceret fra 2011, hvor initialkvoten var 314.265 tons, til 2012,hvor initialkvoten til IOK fartøjer er på 37.609 tons. Det gælder dog for flertallet af dis-se fartøjer, at de har rettigheder til kvoter af andre arter, der kan bidrage til deres samle-de indtjening i 2012. Endelig må man betragte det som en kendt erhvervsrisiko, hvisman baserer sit fartøjs indtjening på en enkelt art som tobis, som er kortlivet, og hvorTAC’en kan variere kraftigt fra år til år.Samlet set har fiskemelsfabrikkerne i Skagen, Hanstholm og Thyborøn dog fået derestilførsel af råvarer reduceret kraftigt.Hvis der skal iværksættes støtteordninger som de ovenstående vil der skulle findes mid-ler hertil – sandsynligvis inden for rammerne af Fiskeriudviklingsprogrammet. Anven-delsen af de finansielle midler til Fiskeriudviklingsprogrammet for 2012 og 2013 eraftalt med alle folketingspartiernes fødevarepolitiske ordførere. Derudover forventesdet, at der kun vil være få midler til rådighed til forøgelse af rammerne eller eventuellenye initiativer. Eventuelle nye foranstaltninger skal derfor finansieres ved omfordelingaf de nuværende midler. Endvidere vil en forøgelse af midlerne til fiskerfartøjer – bort-set fra en fremrykning af midlerne til disse fra 2013 – kræve en ændring af programmet,som skal godkendes af Kommissionen. Nye foranstaltninger skal derfor finansieres vedomfordeling af ordninger, som allerede er besluttet.Fødevareministeriet vurderer i øvrigt, at de begrænsede midler, der i givet fald villekunne ydes i støtte efter ovenstående ordninger ikke målrettet vil kunne afhjælpe påudfordringerne for industrifiskeriet i form af at sikre bedre råvaregrundlag for fabrik-kerne, og de-minimis støtte til for eksempel fabrikkerne vil ikke for alvor gøre forskel-len. I relation til at sikre råvaregrundlaget på længere sigt henviser jeg til mit svar påspørgsmål 196.Derudover kan det konstateres, at en lang række andre brancher også er ramt af kritiskeøkonomiske forhold lige nu, uden at der er ydet statsstøtte i disse tilfælde. Fødevaremi-nisteriet mener i den forbindelse ikke, at alene bestandsudviklingen for tobis kan be-grunde at yde statsstøtte til en meget begrænset del af fiskeri-sektoren i den nuværendesituation.Allerede kendte tilskudsordninger i Fødevareministeriet vil køre videre som planlagt.Disse ordninger vil også kunne komme de pågældende områder til gavn.
Mette Gjerskov/Jacob Løvenstjerne
2