Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1131115_0001.png
1131115_0002.png
1131115_0003.png
1131115_0004.png
1131115_0005.png
Dato:24. maj 2012Kontor: Land og bySagsnr.: 2012 - 1757Sagsbehandler:Sagsbehandler:MRN
TalepapirAnledning:ULØalm.del - samrådsspørgsmål TDato:Torsdag den 31. maj 2012, kl. 12.30 – 14.00Spørgsmål TVil ministrene til gavn for udviklingen i landdistrikterne forbedre gårdbutikkers og detailvirksomhedersmuligheder for salg til andre detailvirksomheder ved at lempe den nuværende regel om, at salget tilandre detailvirksomheder kun må ske til virksomheder, som ligger højst 50 km væk?virksomheder,Der henvises til fødevareministerens svar på FLF alm. del - spørgsmål 51, om fortolkningen i de øvrøvri-ge EU-lande af EU-reglerne om marginal, lokal og begrænset aktivitet for engrossalg fra detailbutik tilreglernedetailbutik.Spørger:Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V) og Mette Hjermind Dencker (DF).[Det talte ord gælder]
Talepunkter:
Indledning
Først vil jeg gerne takke udvalget for indbydelsen.FødevareministerFødevareministeren vil gøre nærmere rede for reglerne oom-
kring gårdbutikker og detailvirksomheders mulighed for salgaf varer til andre detailvirksomheder, herunder de internatiinternatio-nale regler. Jeg vil for mit vedkommende holde mig til demeregenerelle rammebetingelser for at drive virksomhed i landdlanddi-strikterne og regeringens indsats i så henseendeikternehenseende.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 Købehavn K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Regeringen har fokus på vækst og rammevil-kår
Men lad mig først slå fast, at regeringen har fokus på at ska-
be de bedst mulige rammevilkår for virksomhederne i Dan-mark. Det er en forudsætning for at skabe vækst i samfundet,at vi sammen skaber de bedst mulige vilkår for virksomhe-derne. Det gælder for den lokale gårdbutik i landdistriktet,som for de store hæderkronede danske virksomheder.
Regeringens fokus på at skabe vækst fremgår også med al
tydelighed af den nyligt offentliggjorte 2020-plan. Det heltoverordnede tema i planen er,hvordan vi skaber økonomiskvækst i Danmark, herunder også i landdistrikterne, som jegselv sagt er meget optaget af.
Det skal være attraktivt at drive virksomhed i Danmark. Det
skal vi sikre gennem bedre rammevilkår for erhvervslivet ogen aktiv målrettet erhvervspolitik.
FødevareområdetFødevarer og fødevareproduktion er noget, som man i særlig
grad lever af på landet.

2

af

5

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 Købehavn K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
De senere år har vi set en kraftigt stigende efterspørgsel efter
unikke og egnsspecifikke produkter. Vi kender formentlig alleLæsøsydesalt og Lammefjordsgulerødder. Formentlig ogsåKnuthenlunds gedeost. Og måske også snart tangis fraSkarø.
I nogle tilfælde har egnsspecifikke produkter også udviklet sig
til decideret fødevareturisme, hvor virksomheder skabes ellerudvikles med det mål for øje, at tilbyde oplevelser for de tilrej-sende.
Vi er naturligvis optagede af at støtte denne udvikling. Det gør
vi bl.a. gennem vore LAG- og landdistriktsmidler (LAG-støttede projekter med element af fødevareturisme: KlausenFisk og Skaldyr (Blokhus, Vendsyssel) og Ditlevsdal BisonFarm (ligger ved Morud på Fyn – se eksempel ark).
Vi er også optagede af at gøre det enkelt at drive virksomhed
på de her områder.
I den sammenhæng finder jeg det, som ministerfor by, bolig
og landdistrikter, vigtigt, at vi sikrer muligheden for, at detail-virksomheder tillades et vist ”engrossalg” af animalske føde-varer til andre detailvirksomheder, lokalt som nationalt.

3

af

5

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 Købehavn K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Denne mulighed for at afsætte en vis mængde animalske fø-
devarer uden at skulle leve op til kravene for engrosvirksom-heder, er af stor betydning for mange gårdbutikker og mindredetailvirksomheder – ikke mindst i landdistrikterne. Og denmulighed er jeg stor tilhænger af.
Når det så er sagt, vil jeg gøre opmærksom på, at regler-
ne på området afspejler en lang række bagvedliggendehensyn. Jeg tænker her på:
Vores internationale forpligtigelserMuligheden for detailvirksomheder tillades et vist”engrossalg”Hensynet til konkurrencen med de ”rigtige” en-grosvirksomhederOg ikke mindst hensynet til en effektiv kontrol afhandel med fødevare.
Alt sammen hensyn som jeg er sikker på, at fødevaremi-
nisteren vil komme nærmere ind på, så vi kan få en fæl-lesforståelse af området inden den efterfølgende debat.

4

af

5

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 Købehavn K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Egne initiativer/afrundingUd over regeringens generelle erhvervspolitiske tiltag, har jeg
på mit eget ressortområde blandt andet målrettet midlerne ilanddistriktspuljen og LAG-midlerne modbeskæftigelses-fremmende projekter. Her er også projekter, der vedrørerproduktionog salg af varer med udgangspunkt i de lokalestedbundne ressourcer. Altså virksomheder, der er berørt afde regler, som vi skal drøfte her i dag med udgangspunkt ifødevareministerens udlægning af regelgrundlaget, herundervores internationale forpligtigelser.
Jeg ser frem til debatten, og takker for ordet.

5

af

5

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 Købehavn K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk