Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1136881_0001.png
1136881_0002.png
MINISTEREN
Udvalget for Landdistrikter og ØerFolketinget
DatoJ. nr.
18. juni 20122012-1814
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Udvalget for Landdistrikter og Øer har i brev af 30. maj 2012 stillet migfølgende spørgsmål 180 (ULØ alm. del), som jeg herved skal besvare.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Damgaard Larsen (V).

Spørgsmål nr. 180:

Ministeren bedes redegøre udtømmende for de udvidede servicefunktionerPostDanmarks postbude/postbesørgere har pligt til overfor småøer og tyndtbefolkede landdistrikter, som f.eks. modtagelse af betalinger påindbetalingskort m.m.

Svar:

Jeg skal indledningsvis gentage følgende om de 4 principper for begrænsningenaf postbefordringen til øsamfund, som jeg mundtligt redegjorde for undersamrådet den 29. maj 2012:1.Øer uden fast helårsbeboelse. Her afhentes post på fastlandet, og derydes ingen betaling. Ifølge Post Danmark omfatter denne kategori 8øer.
2. Øer med 1-10 fastbeboende – helårshusstande. Her leveres posten påfastlandet og afhentes af beboerne selv. Der ydes betaling fra PostDanmark til beboerne på 3.000 kr. (2007-niveau), sompristalsreguleres. Beboerne skal være tilmeldt folkeregisteret på denpågældende adresse. Ifølge Post Danmark omfatter denne kategori 13øer.3. Øer med 11 - 1.000 fastboende husstande. Posten befordres til øen,forudsat at der er offentlig sejlads til den pågældende ø, og deretableres en konkret omdelingsordning enten ved Post Danmark selveller ved hjælp af en eller flere kontraktansatte beboere/bådførereeller ved, at der eventuelt opsættes brevkasser ved færgelejet på øen.Ifølge Post Danmark finder der 27 øer med 11 – 1.000 fastboende.4. Øer med flere end 1.000 fastboende og offentlig sejlads. Herbefordres posten til øen, hvor den omdeles af Post Danmark selv på
samme måde som den postbefordring, der gælder i resten af landet.Ifølge Post Danmark omfatter denne kategori 5 øer, inklusiveBornholm.Jeg vil samtidig gerne gentage, at formålet med de aftalte principper er at sikreen ensartet betjening af øer uden fast broforbindelse.Når det gælder princip nummer 2 oplyser Post Danmark, at 10 ud af de 13 øer idenne kategori p.t. har ordninger, hvor beboerne afhenter posten på fastlandet.Med hensyn til princip nummer 3 afhænger den valgte omdelingsform af delokale forhold på den enkelte ø. Post Danmark oplyser, at der for alle 27 øer idenne kategori sker omdeling enten af Post Danmarks egne omdelere eller vedkontraktansatte beboere/bådførere. Der er således ingen øer i denne kategori,hvor der er blevet opsat brevkasseanlæg ved færgelejet på øen.Jeg kan oplyse, at den tidligere gældende mulighed for modtagelse af betalingunder postomdelingen generelt ophørte i hele landet med virkning fra den 2.januar 2008. I forbindelse hermed indførte Post Danmark den såkaldtekonvolutordning, hvor konvolutter med indbetalinger til bank o. lign. entenkan afleveres til postomdeleren eller lægges i en postkasse. Denne ordninggælder også for øer, hvor disse konvolutter i lighed med almindelige breveenten kan afleveres til omdeleren eller lægges i en eventuel postkasse på øen.Jeg kan endelig oplyse, at postomdelere - såvel postansatte som kontrahenter -på øer modtager almindelige forfrankerede breve og pakker fra privateafsendere.Jeg har sendt en kopi af dette svar til Folketingets Transportudvalg.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen