Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1112785_0001.png
1112785_0002.png
Dato: 2. maj 2012
Udvalget for Landdistrikter og Øer
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af ULØ spørgsmål nr. 156inisterenalm. del.Spørgsmål nr. 156:Hvilke initiativer har regeringen taget og vil regeringen tage for at sikre vækstog udvikling ilanddistrikternes, hvilket - jf. samrådet 10/410/4-12 - er af afgørende betydning for belåningen afejendomme i landdistrikterne?Svar:Nærværende besvarelse er tillige afgivet på vegne af min ministerkollega, erhvervs og vækstminister,erhvervs-Ole Sohn.Som jeg tilkendegav på samrådet er vækst og udvikling vigtige faktorer i relation til at sikre stabilitetsamrådet,og forudsigelighed på boligmarkedet og den hermed forbundne långivning via realkreditinstitutionerne.forbundneJeg har ved flere lejligheder drøftet en række af de forskellige initiativer med udvalget. Senest har jeg iforbindelse med forespørgselsdeb F 18, den 22. marts 2012, i Folketingssalen redegjort for en langforespørgselsdebatolketingssalenrække af regeringens initiativer rettet mod at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne. Jeg kanderfor i det hele henvise spørgeren hertil.rDe initiativer som regeringen har iværksat for at realisere målsætningen om at skabe vækst ogudvikling spænder bredt. Blandt de væsentligste kan jeg fremhæve at:Regeringens kickstart har fremrykket en række offentlige investeringer og derved skabtsgrundlag for etablering af mange nye arbejdspladser de kommende år. Arbejdspladser somkommer hele Danmark til gode.Regeringen har med et bredt energiforlig sikret et grønnere Danmark og mulighed for grønnejob.Regeringen har stillet krav om, at kommende udbydere af mobilt bredbånd i 800 MHzMHz-frekvensområdet skal sikre dækning, herunder også for sommerhuse, i de 207 pospostnumre,hvor der er dårligst bredbåndsdækning. Hermed er der også i yderområderne skabt
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbblhavnwww.mbbl.dk
forbedrede forudsætninger for f.eks. fjernundervisning, turisme og etablering afarbejdspladser.Regeringen har fremsat et forslag til en udligningsreform, der solidarisk medvirker til atunderstøtte udviklingen i hele Danmark.Regeringen har sikret 170 nye studiepladser på maskinmesteruddannelsen og styrketVidenpilot-ordningen.Regeringen indgår i løbet af foråret regionale vækstpartnerskaber med de seks regionalevækstfora for at sikre en stærk og koordineret sammenhæng mellem den nationale og denregionale indsats for vækst og erhvervsudvikling.
I Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har vi siden etableringen sidste år blandt andet taget initiativtil følgende:At fokusere de midler, vi har, så tilskudspuljer og forskningsmidler målrettes mod effektive ogjobskabende initiativer.At udbrede viden om, hvilke tiltag og projekter, der virker, sådan at alle landdistrikter får glædeaf de mange gode erfaringer, som allerede er gjort forskellige steder.At gøre landdistrikterne mere synlige i samfundsdebatten, så vi får den nødvendige debat.At inddrage det lokale og frivillige engagement.
Regeringen vil også fremadrettet have fokus på at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne og iresten af landet. De initiativer, der i den forbindelse kommer på tale, drøfter jeg naturligvis gerne medudvalget.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen

2

af

2

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk