Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
11. april 2012
Besvarelse af spørgsmål 139 alm. del stillet af Udvalget for Land-
distrikter og Øer den 15. marts 2012.
Spørgsmål:
Ministrenes kommentarer udbedes til Kirsten og Carstens Seegers oplægtil udvalget om forsyningen på Bornholm samt artikel i Kristeligt Dag-blad 10/12-11: ”Hvor stopper forsyningspligten?”. Oplæggene er omdeltpå ULØ, alm. del – bilag 117 og 124.Svar:
Attraktive levevilkår og gode rammer for at etablere, drive og udviklevirksomheder er vigtige elementer i forhold til at fastholde en positiv ud-vikling uden for de større byer. Jeg kan henvise til mit svar på spørgsmål134 for så vidt angår regeringens generelle holdning i forhold til at sikrevækst og udvikling på Bornholm.Oplægget og artiklen, der henvises til i det konkrete spørgsmål, adresse-rer tre meget specifikke problemstillinger, som hører under tre forskelligeministres ressort. Jeg har derfor indhentet bidrag til det samlede svar frasåvel miljøministeren som kulturministeren.Et af de forhold, der adresseres, drejer sig om mobildækning. Adgangentil mobiltelefoni er en naturlig og integreret del af danskernes hverdag. IDanmark er der, efter hvad mobilselskaberne oplyser, en mobildækningpå over 99 pct. af befolkningen. Det er også i international sammenhængen meget høj dækning. Men der er stadig mange problemer med dårligeller ingen dækning. Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, og regerin-gen er meget optaget af, at dækningen bliver væsentligt bedre.Specielt indendørs mobildækning er en særlig udfordring, da signaler framobilantenner dæmpes bl.a. af bygningsdele, og det er derfor i praksismere vanskeligt at skabe indendørs dækning end udendørs. Som situatio-nen er, vil det ikke være hverken radioteknisk eller kommercielt inden forrækkevidde at skabe fuldstændig indendørs dækning.For at forbedre mobildækningen har jeg indgået en aftale med KL, Dan-ske Regioner og telebranchen om en fempunktsplan, som skal bidrage tilen endnu bedre mobildækning for borgere og virksomheder. Et af punk-terne i fempunktsplanen er, at mobilselskaberne vil investere 6-6½ mia.kr. i udbygning af mobilnet de kommende 3 år. Et andet punkt er, at Er-hvervsstyrelsen undersøger de tekniske, økonomiske og juridiske barrie-rer for øget mobildækning, som skal munde ud i en konkret handlings-plan medio 2012.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/3
I forbindelse med auktionen over 800 MHz-frekvenserne, som skal af-holdes senere i år, vil der blive stillet et dækningskrav, som har til formålat sikre en funktionel bredbåndsforbindelse for husstande, virksomhederog sommerhuse i de dele af landet, der har størst behov for forbedret ad-gang til bredbånd. Dækningskravet træder i kraft med udgangen af 2015og omfatter hele Bornholm.Udbygningen af de nye mobile bredbåndsnet forventes også at gavnemobildækningen. Det skyldes, at hvis der skal opstilles nye master tilmobilt bredbånd, ligger det lige for, at selskaberne etablerer bedre tale-dækning i samme ombæring, hvis taledækningen ikke er god nok i forve-jen.Et andet forhold, som nævnes, drejer sig om at få indlagt vand fra detlokale vandværk. Jeg har fra miljøministeren modtaget følgende bidrag,som jeg kan henholde mig til:”Naturstyrelsen oplyser, at det ikke er muligt at tage stilling til den kon-krete sag på Bornholm.Styrelsen oplyser videre, at det generelt er kommunalbestyrelsen, der skaludarbejde planer for, hvorledes vandforsyningen skal tilrettelægges, her-under hvilke anlæg forsyningen skal bygge på, og hvilke forsyningsom-råder de enkelte anlæg skal have.Vandforsyningsplanen udarbejdes af kommunalbestyrelsen efter forhand-ling med de almene vandforsyningsanlæg, og de nærmere indholdsmæs-sige krav til en vandforsyningsplan er reguleret i bekendtgørelse omvandforsyningsplanlægning. Det følger heraf, at vandforsyningsplanenskal indeholde en angivelse af, hvilke dele af kommunen der påregnesforsynet med vand fra indvindingsanlæg på de enkelte ejendomme ellerfra andre ikke almene anlæg, og hvilke dele af kommunen der straks ellersenere påregnes forsynet fra almene anlæg.Vandforsyningsplanen fastlægger dermed, hvem der skal forsyne de en-kelte matrikler. Et alment vandforsyningsselskab har pligt til på rimeligevilkår at overtage forsyningen af ejendomme inden for anlæggets naturli-ge område.Det følger af loven, at i det tilfælde, hvor en ejendom ønsker forsyningfra et alment forsyningsselskab, skal kommunalbestyrelsen med afsæt ivandforsyningsplanen og i dialog med forsyningerne i kommunen løsespørgsmålet om, hvilken forsyning der skal forsyne en given ejendommed vand. Kommunalbestyrelsen kan yde støtte til etablering, udbygning,hovedistandsættelse mm. til mindre vandforsyningsanlæg (dvs. anlæg,der leverer mindre end 200.000 m3 vand).”Endelig omtales modtageforhold for DAB-radiokanaler. Kulturministerenhar til dette spørgsmål fået indhentet følgende svarbidrag fra DR, hvortil
3/3
jeg kan henholde mig:”Den væsentligste årsag til den manglende DAB dækning på Bornholmer, at der fortsat sendes analogt tv i Polen. Hvis DAB-sendenettet blevudbygget med flere sendere og større effekter på nuværende tidspunkt,ville der være risiko for forstyrrelse af tv-modtagelse i Polen. Man bliverderfor nødt til at afvente lukningen af analogt tv i Polen, før DAB dæk-ningen på Bornholm kan øges.DR har derfor ikke fået tilladelse til at udbygge DAB på Bornholm tilindendørs dækning. Der er således kun dækning ved udendørs modtagel-se de fleste steder på øen, og nogle områder mangler helt, f.eks. omkringNexø.MUX1, hvor DRs kanaler findes, er delvist udbygget til indendørs dæk-ning på den nordlige og vestlige del af øen, mens der stadig er begrænsetdækning på den østlige og sydlige del. MUX2 er ikke udbygget til inden-dørs dækning.DR har færdige planer for fuld udbygning til indendørs dækning for bådeMUX1 og MUX2. De vil blive sat i værk så snart, vi kan få en tilladelse,hvilket efter det senest oplyste først vil være i sommeren 2013.Det skal dog samtidigt bemærkes, at selv om der er udbygget til inden-dørs dækning, vil der som alle andre steder i landet være tilfælde, hvormodtagelsen af lokale årsager ikke er helt så god som ønsket, og man skalendvidere være opmærksom på, at der er forskel på DAB-modtagere og(især) deres antenne, som har indflydelse på den oplevede dækning.”