Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1098603_0001.png
MINISTEREN
Udvalget for Landdistrikter og ØerFolketinget
DatoJ. nr.
28. marts 2012
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Udvalget for Landdistrikter og Øer har i brev af 15. marts 2012 stillet mig ogministeren for by, bolig og landdistrikter følgende spørgsmål 137 (ULØ alm.del), som jeg hermed skal besvare på vegne af os begge.

Spørgsmål nr. 137:

Er ministrene enige i, at Bornholm ikke kun står over for de udfordringer, somlanddistrikterne i almindelighed står overfor, men også har yderligere udfor-dringer knyttet til Bornholms ø-status, og at der i transportmæssig henseendeikke er ligestilling mellem virksomheder på Bornholm og virksomheder i detøvrige Danmark, og hvilke bemærkninger giver det ministrene anledning til?

Svar:

Bornholm står over for udfordringer, der på mange måder ligner de udfordrin-ger, som andre yderområder oplever. Men på en række punkter er udfordrin-gerne unikke for Bornholm på grund af øens geografiske placering. Bornholmer Danmarks største ikke-brofaste ø, og al transport til og fra øen foregår derfortil vands eller i luften. Det skaber udfordringer for de lokale virksomheder i for-hold til transport af varer til og fra øen samt i forhold til at tiltrække og fasthol-de arbejdskraften.Det er også baggrunden for at staten bl.a. yder tilskud til færgebetjeningen afBornholm og fortsat driver Rønne Lufthavn.I den analyse af rammevilkårene for transport til og fra Bornholm, som jeg net-op har fremlagt, sættes fokus på, hvordan man kan understøtte rammerne foren effektiv transportbetjening af Bornholm til gavn for bornholmske virksom-heder, borgerne på Bornholm og de mange rejsende til og fra øen.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen