Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1102568_0001.png
1102568_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
11. april 2012

Besvarelse af spørgsmål 134 alm. del stillet af Udvalget for Landdi-

strikter og Øer den 15. marts 2012.

Spørgsmål:

Hvilke initiativer vil regeringen tage for at stoppe faldet i befolkningstal-let på Bornholm og sikre vækst og udvikling på Bornholm?

Svar:

Attraktive levevilkår og gode rammer for at etablere, drive og udviklevirksomheder er vigtige elementer i at fastholde en positiv udvikling udenfor de større byer.I forbindelse med kommunalreformen blev der gennemført en ny opgave-fordeling mellem stat, regioner og kommuner på bl.a. erhvervsområdet.De regionale vækstfora blev oprettet i forbindelse hermed og har ansvaretfor den regionale indsats for vækst og erhvervsudvikling. Region Hoved-staden, hvor Bornholm hører under, fik som den eneste region to vækstfo-ra, idet Bornholms Kommunalbestyrelse fik bemyndigelse til at etablereet selvstændigt vækstforum. Erhvervsudviklingen på Bornholm varetagesderfor af Bornholms Vækstforum. En af vækstforas store styrker er, atparterne – kommunerne, regionen, arbejdsmarkedets parter, erhvervslivetsamt viden- og uddannelsesinstitutionerne – kender de særlige udfordrin-ger og styrker, der er regionalt og lokalt.Bornholms Vækstforum vedtog i 2011 en erhvervsudviklingsstrategi, derdanner rammen for indsatsen for vækst og erhvervsudvikling på Born-holm i perioden 2011-2014. Erhvervsudviklingsstrategien henvender sigtil hele det bornholmske samfund, men særligt til de virksomheder ogorganisationer, der ønsker at samarbejde om at skabe økonomisk og be-skæftigelsesmæssig vækst gennem udviklingsprojekter.Med afsæt i strategien indstiller Bornholms Vækstforum til regionskom-munen om anvendelsen af de midler, regionskommunen har afsat til er-hvervsformål og til staten om anvendelsen af EU's strukturfondsmidler.EU's strukturfonde stiller årligt ca. ½ mia. kr. til rådighed for Danmark iperioden 2007-2013. Heraf indstilles ca. 15,9 mio. kr. årligt af BornholmsVækstforum. Beløbet svarer til ca. fire gange det beløb, som strukturfon-dene yder pr. indbygger i resten af landet, og næsten otte gange beløbetder ydes pr. indbygger i Hovedstaden. Af den samlede EU-strukturfondsramme til Bornholm i perioden 2007-2013 på ca. 115 mio.kr. havde Bornholms Vækstforum pr. 31.12.2011 endnu ca. 35 mio. kr. til
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
rådighed. EU-strukturfondsmidlerne skal medfinansieres krone-for-kronemed nationale midler, herunder midler fra regioner, kommuner, statensamt private.Endvidere stiller EU’s landdistrikts- og fiskeriprogram årligt 4,7 mio. kr.til rådighed for den lokale aktionsgruppe (LAG) på Bornholm, LAG-Bornholm, i perioden 2007-2013. LAG-ordningen har blandt andet tilformål at understøtte områder præget af nedgang i befolkning, erhverv ogbeskæftigelse. LAG-Bornholm tager stilling til, hvilke projekter der skalhave tilskud i overensstemmelse med LAG-Bornholms udviklingsstrate-gi, hvormed støtten tilpasses de lokale forhold og behov på Bornholm.Regeringen og de regionale vækstfora er enige om at bygge bro mellemde nationale og de regionale vækststrategier, således at alle trækker isamme retning i bestræbelserne på at skabe ny vækst og nye job. Rege-ringen vil derfor indgå vækstpartnerskaber med de enkelte regionalevækstfora i foråret.Med vækstpartnerskabet mellem regeringen og Bornholms Vækstforumstyrkes samarbejdet om indsatsen for vækst og erhvervsudvikling påBornholm, herunder om udvalgte indsatser, der har særlig prioritet iBornholms Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi.Regeringen forventer at kunne indgå et vækstpartnerskab med BornholmsVækstforum i maj 2012, og i den forbindelse drøfte udfordringerne ogmulighederne på Bornholm herunder:Vækstforums hidtidige indsats for vækst og erhvervsudvikling.Perspektiverne i et styrket samarbejde mellem vækstforum og de lokaleaktionsgrupper om erhvervsindsatsen på Bornholm.Vækstforums arbejde med regionale styrkepositioner, uddannelse samtsamarbejdet herom.Regeringen vil endelig justere på udligningsordningen, så den mere præ-cist afspejler forskellene i kommunernes udgiftsbehov.