Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1100829_0001.png
1100829_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
3. april 2012

Besvarelse af spørgsmål 131 alm. del stillet af Udvalget for Land-

distrikter og Øer den 15. marts 2012.

Spørgsmål:

Hvordan ser ministeren på muligheden for, at Bornholms Regionskom-mune, som selv har et fibernet udbredt over Bornholm, får dispensationtil at udbrede det til alle husstande på øen med henvisning til, at de priva-te teleselskaber ikke ser en markedsmæssig interesse i at udbrede fiber-nettet, hvilket har stor betydning for mulighederne for at tiltrække fjern-arbejdspladser og for bosætning generelt på øen?

Svar:

En veludviklet digital infrastruktur er fundamentet for innovation, vækstog beskæftigelse i fremtidens samfund. I Danmark har vi derfor en mål-sætning om, at alle borgere og virksomheder skal have mulighed for ad-gang til mindst 100 Mbit/s i 2020. Denne målsætning hører til blandt demest ambitiøse i Europa, og den gælder selvsagt også for Bornholm.Den danske bredbåndspolitik bygger på et princip om, at udrulningen afinfrastruktur til telekommunikation som udgangspunkt skal være mar-kedsbaseret og teknologineutral. Et bredt udsnit af Folketingets partierbakker op om dette princip, som blev stadfæstet i den telepolitiske aftalefra 1999.En politisk målsætning kan imidlertid ikke stå alene, selvom udgangs-punktet er den markedsdrevne og teknologineutrale udvikling. Der skalogså være handling, som kan understøtte målsætningen.I forbindelse med de regionale vækstpartnerskaber forventer jeg i foråretat indgå en aftale med Bornholms Vækstforum om at undersøge områdetnærmere. Erhvervs- og Vækstministeriet vil forestå en undersøgelse af,hvilke muligheder og barrierer der er for at forbedre dækningen af højha-stighedsforbindelser og for at forbedre mobildækningen gennem initiati-ver på Erhvervs- og Vækstministeriets område. Dette arbejde vil omfattebåde tekniske, juridiske og økonomiske forhold. Det er forventningen, atdette arbejde kan afsluttes medio 2012.En konkret vurdering af Bornholms Regionskommunes muligheder for atudbygge sit bredbåndsnet til alle husstande på Bornholm bør derfor af-vente afslutningen af denne undersøgelse.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
Afslutningsvis vil jeg nævne, at i forbindelse med den auktion over 800MHz-frekvenserne, som skal afholdes senere i år, vil der blive stillet etdækningskrav, som har til formål at sikre en funktionel bredbåndsforbin-delse for husstande, virksomheder og sommerhuse i de dele af landet, derhar størst behov for forbedret adgang til bredbånd. I den forbindelse vilder blive stillet krav om dækning med mobilt bredbånd med 10 Mbit/s påhele Bornholm.