Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1091348_0001.png
1091348_0002.png
MINISTERIET FORBY, BOLIGOG
: r’.
LANDDISTRIKTER
Dato:Sagsnr.:
13 MARI 20122012-832
Udvalget for Landdistrikter og øer
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 112 ULO alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eva KIer Hansen (V).Spørgsmål nr. 112:Kan ministeren oplyse, i hvor høj grad bytornyelsesmidlerne vil blive fordelt til fordel forlanddistriktskommunerne?
Svar:Byfornyelses loven opererer primært med to forskellige typer af byfornyelse. Det drejer sig ombygningsfornyelse, der vedrører istandsættelse og nedrivning af boliger samt istandsættelse afforsamlingshuse beliggende i landsbyer og landdistrikter, og områdefornyelse. Til områdefornyelseafsættes årligt 50 mio.kr. Midlerne til områdefornyelse fordeles af Ministeriet for By, Bolig ogLanddistrikter efter ansøgning fra kommunerne, hvoraf mindst 12,5 mio. kr. på forhånd skal reserverestil de mindre byer. Hertil kommer, at op til 50 mio. kr. af udgiftsrammen til bygningsfornyelse kananvendes i områder, der har fået tildelt midler til områdefornyelse. Disse midler fordeles ligeledes afministeriet efter konkret ansøgning, idet op til 20 % kan tildeles de mindre byer.Vedrørende fordeling af midlerne til bygningsfornyelse kan jeg oplyse, at Ministeriet for By, Bolig ogLanddistrikter en gang årligt udmelder vejledende byfornyelsesrammer til de kommuner, der ansøgerom atfå del i rammen. I 2012 har 96 af landets 98 kommuner bedt om atfå tildelt enbyfornyelsesramme. De vejledende byfornyelsesrammer til kommunerne fordeles efter objektivekriterier, der afspejler kommunens relative andel af det samlede bytornyelsesbehov.Ministeriets opgørelse at kommunernes byfornyelsesbehov er løbende blevet opdateret og tilpassetlovgrundlaget. Hovedelementet i ministeriets aktuelle opgørelse er antallet af private udlejningsboligerog antallet af ejer- og andelsboliger opført før 1950 i hver enkelt kommune. Udlejningsboliger udenbad, uden toilet eller med utidssvarende opvarmning, indgår med forhøjet vægt. For ejer- ogandeisboliger indgår antal boliger i fredede eller bevaringsværdige bygninger og antal boliger udentoilet eller med utidssvarende opvarmning med forhøjet vægt, I ministeriets opgørelse afbyfornyelsesbehovet indgår endvidere behov tor friarealforbedring, antal dårlige boliger i mindre byerog på landet, antal forsamlingshuse samt antal boliger med behov for energirenovering.
Gammel Mønt 4
1117 København K. T +4533 92 29 00
E [email protected]www.mbbl.dk
Jeg kan tilføje, at det er den enkelte kommune, der beslutter, om den tildelte udgiftsramme skalanvendes i byerne eller på landet samt til hvilke typer byfornyelsesforanstaltninger inden for lovensrammer.
Med venlig hilsen
-c
2 af 2Gammel Mønt 4
1117 Købehavn K T +45 33 9229 00 E [email protected]. www.mbbl.dk