Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1091325_0001.png
1091325_0002.png
Kulturministeren
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og ØerChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
12. marts 2012
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har den 22. februar 2012, efter ønske fraMette Hjermind Dencker (DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 108 (Alm. del), somjeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Hvor mange små biografer er der i yderområderne, som vil blive ramt af, atEU bremser støtten til disse?

Svar:

En række større danske biografer har klaget til EU-Kommissionen over filmlovens § 18,der giver kommunerne hjemmel til at yde støtte til biografdrift. Klager har fremført, atder er tale om konkurrenceforvridende statsstøtte, bl.a. fordi støtten kan ydes uden no-gen form for retningslinjer.Kulturministeriet har svaret Kommissionen, at filmloven i sin helhed er godkendt afKommissionen i henhold til statsstøttereglerne, og at der derfor aktuelt ikke kan væretale om ulovlig statsstøtte.Kommissionen har efterfølgende tilkendegivet, at de anerkender, at den kommunalestøtte er godkendt støtte. Kommissionen har dog anført, at kriterierne for kommunalstøtte bør præciseres i lyset af udviklingen inden for statsstøttereglerne.Kulturministeriet har på baggrund heraf meddelt Kommissionen, at ministeriet er ind-stillet på at udarbejde nærmere retningslinjer for udbetaling af kommunal støtte, såstøtten også fremover vil sikre fair konkurrence og et rigt lokalt kulturliv.Kulturministeriet ikke har adgang til oplysninger om de enkelte biografers kommunaletilskud. Kulturministeriet arbejder på at fremskaffe oplysninger om denne støtte, førministeriet udarbejder forslag til retningslinjer for kommunalt tilskud til biografdrift.
Dok. nr. 1281572
Side 2
Et sådan sæt retningslinjer vil blive udarbejdet med afsæt i og hensyn til den nuværen-de biografstruktur, således at kommunerne også fremover kan yde støtte til biografdriftinden for nærmere fastlagte rammer.
Uffe Elbæk