Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1160779_0001.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
1. oktober 20122012-2565
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 22. august 2012 stillet mig følgende spørgsmål960 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 960:

Ministeren bedes be- eller afkræfte, hvorvidt det on-board udstyr, som lokomo-tiverne skal udstyres med i forbindelse med etablering af det nye signalsystem,ERTMS, i Sverige nu anses for at være en integreret del af signalsystemet, såle-des at de operatører, der påtager sig udgifter til at installere on-board udstyret,følgelig bliver kompenseret af Banverket/staten, og kan dette bekræftes, bedesoplyst i hvilket omfang operatørerne kompenseres.

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Banedanmark, som oplyser, at:”Det er Banedanmarks opfattelse, at Trafikverket, som er den svenske myndig-hed på området, ikke anser ERTMS-ombordsystemet som en integreret del afsignalsystemet, men at det er en nødvendig forudsætning for at anvende detERTMS-baserede signalsystem.Trafikverket har oplyst Banedanmark om, at der arbejdes på en model, hvorden jernbanevirksomhed, som påtager sig opgaven med at gennemføre den før-ste installation i en togserie, og derfor betaler engangsomkostningerne for de-sign, integration og godkendelse, bliver økonomisk kompenseret for dennemerudgift. Der er ikke truffet beslutning om denne model endnu, hvorfor derikke foreligger et konkret udspil til omfanget af kompensationen.”
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen