Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1157179_0001.png
1157179_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
Dato17. september 2012J. nr. 2012 -2484
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 14. august 2012 stillet mig følgende spørgsmål941 (TRU alm. del), som jeg herved skal besvare.

Spørgsmål nr. 941:

Postmodtagere, som er ude af stand til selv at hente post i brevkassen ellerbrevkasseanlægget har efter afgørelse fra de pågældendes kommune efter 1.januar 2012 krav på at få adresserede forsendelser afleveret direkte til boligen,jf. Postlovens § 9. Er der efter ministerens vurdering mulighed for, at ensådan kommunal afgørelse ville kunne gælde for et helt ældre/handicap-boligområde, hvor til man kun kan flytte, hvis man er visiteret tilboligområdet? Eller må det være op til hver enkelt beboer i et sådantældre/handicap-boligområde at anmode kommunen om at træffe en sådanafgørelse, så vedkommende kan få adresserede forsendelser afleveret direkte tilboligen?

Svar:

I anledning af spørgsmålet har jeg indhentet nærmere oplysninger hosTrafikstyrelsen, som i samarbejde med Socialministeriet og KommunernesLandsforening har udfærdiget en vejledning til kommunerne om ”post tildøren”.Trafikstyrelsen oplyser, at muligheden for i medfør af postlovens § 9 at fåadresserede forsendelser afleveret direkte til boligen har været gældende sidenden 1. januar 2011, hvor postloven trådte i kraft. Den individuelle afgørelse om”post til døren” efter denne bestemmelse træffes af kommunen, mensTrafikstyrelsen i medfør af postlovens § 8, stk. 6, har mulighed for at meddeledispensation fra kravet om opstilling af brevkasseanlæg i ejendomme, hvorboligerne er indrettet som f.eks. ældre- eller plejeboliger. Det kan f.eks. væreboliger, hvortil borgeren visiteres efter serviceloven og efter almenboligloven.Trafikstyrelsens dispensation kan således meddeles for boliger, hvortilbeboerne er visiteret af kommunen, når det vurderes, atbeboersammensætningen i den samlede bebyggelse er af en sådan karakter, atbeboerne hver især vil have krav på at få post leveret til døren efter postlovens §
9, og hvor det derfor ikke ville tjene noget formål at kræve opstilling af etbrevkasseanlæg, som ikke vil blive benyttet.En sådan dispensation fra Trafikstyrelsen vil omfatte heleejendommen/bebyggelsen, og beboerne vil enten få posten leveret direkte tildøren eller til en reception, hvorefter institutionen vil være ansvarlig for, atposten leveres til modtageren.Det er i disse tilfælde således ikke de enkelte beboere iældre/handicapboligområdet, der skal søge om ”post til døren”, men denpågældende institution selv.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen