Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1149860_0001.png
1149860_0002.png
Transportministeriet
MINISTEREN
InfrastrukturministerCatharina Elmsåter-SvårdNåringsdepartementetMaster Samuelsgatan 70S-103 33 Stockholm
DatoJ.nr.

0 1

AUG. 2012

2012-2360
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon417127 00
Kære Catharina Elmsater-SvardJeg skriver til dig, fordi der i de seneste dage er opstået et alvorligt problem forkørsel med store vogntog mellem Danmark og Sverige.Efter vores oplysninger er baggrunden en dom fra Hovråtten for Vestra Sverigefra 2011 (mål nr. B 1221-10), som de svenske kontrolmyndigheder, uden at vipå forhånd har modtaget oplysninger herom, er begyndt at håndhæve. Det in-debærer, at vogntog på over 40 ton og vogntog med en længde på over 16,5 mfor sættevognstog og over 18,75 for påhængsvogntog, som kører i internatio-nal kørsel, standses af de svenske myndigheder, som udsteder bøder til de på-gældende vogntog og kræver, at lasten omlades til mindre køretøjer. En rækkedanske vogntog har den seneste uges tid været udsat for dette.m
Hidtil har man kunnet køre mellem Danmark og Sverige med vogntog på op til25,25 m i længden og med en vægt på op til 54 ton for almindelige vogntog og60 ton for modulvogntog.Der er således tale om alvorlige indgreb over for de danske vognmænd, somdermed lider alvorlige økonomiske tab, fordi de på grund af de beskrevne tiltagmå træffe andre dispositioner i bestræbelserne på at overholde deres kontrakt-lige forpligtelser. Vi formoder, at praksisændringen ikke kun gælder danske kø-retøjer men også andre landes, herunder svenske, køretøjer. Vi står såledesmed et fælles problem.Vi er overraskede over den ændrede praksis hos de svenske kontrolmyndighe-der af flere grunde.For det første har hverken danske myndigheder eller vognmandsorganisationermodtaget oplysninger om den svenske praksisændring på forhånd, så de kunnehave forberedt sig på det i deres kunderelationer.For det andet henviser jeg til, at transportkommissæren den 13. juni 2012 harsendt et brev til formanden for Europa-Parlamentets TRAN-udvalg, hvor kom-missæren tilkendegiver, at det er EU-Kommissionens holdning, at direktiv96/53/EF (Vægt- og dimensionsdirektivet) tillader kørsel med modulvogntogmellem lande, der hver for sig tillader større dimensioner end de i direktivetsbilag anførte. EU-Kommissionen har samme dag udsendt en pressemeddelelseherom.
Side 2/2
Jeg vil på denne baggrund anmode om, at man fra svensk side hurtigst muligtvurderer og eventuelt tilpasser den svenske lovgivning på området - bl.a. i lysetaf den nævnte udmelding fra EU-Kommissionen - med henblik på at løse detopståede problem.Indtil da vil jeg bede om, at man fra svensk side stopper håndhævelsen af denændrede praksis, indtil spørgsmålet er udredt.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen