Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1153558_0001.png
1153558_0002.png
1153558_0003.png
1153558_0004.png
FolketingetTransportudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. september 2012FærdselskontoretKatarina Lundh2012-0032-0351525412
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 924 (Alm. del), som Folketin-gets Transportudvalg har stillet til justitsministeren den 1. august 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix (EL).
Morten Bødskov/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 924 (Alm. del) fra Folketingets Transportudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for reglerne vedrørende kørekortsamt invalidekørekort og medicin med rød trekant og herunderfor, om der er ændringer som følge af EU-vedtagelser.”

Svar:

1.

Justitsministeriet forstår spørgsmålet således, at der med begrebet ”inva-lidekørekort” sigtes til kørekort, som udstedes til personer med nedsat fy-sisk førlighed.Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at det følger af færdselslo-vens § 56, stk. 2, nr. 2, at kørekort kun må udstedes til personer, der er ibesiddelse af tilstrækkelig syns- og høreevne samt i øvrigt af den fornødneåndelige og legemlige førlighed.De gældende mindstekrav med hensyn til fysisk og psykisk egnethed til atføre motordrevent køretøj, hvortil der kræves kørekort, fremgår af bilag 2til bekendtgørelse nr. 439 af 14. maj 2012 om kørekort (kørekortbekendt-gørelsen).Bilaget er udformet således, at det indeholder forskellige mindstekrav iforhold til bl.a. synet, hørelsen, førligheden, hjerte-kar-sygdomme, diabe-tes, neurologiske sygdomme, nyresygdomme, psykiske sygdomme ellersvækkelser samt indtagelse af alkohol, narkotika og lægemidler.Mindstekravene til en persons førlighed fremgår af bilagets pkt. C, hvorafdet bl.a. følger, at kørekort ikke kan udstedes mv. til personer, der lider afsygdomme eller deformiteter i bevægelsesapparatet, som gør det risikabelt,at vedkommende fører motordrevent køretøj, hvortil der kræves kørekort.Der er desuden fastsat nærmere bestemmelser om udstedelse mv. af køre-kort til personer med fysisk handicap eller fremadskridende sygdomstil-stand, herunder krav om lægelig vurdering.Det kan desuden oplyses, at bilagets pkt. H indeholder bestemmelser omudstedelse mv. af kørekort til bl.a. personer, der er afhængige af euforise-rende eller andre bevidsthedspåvirkende stoffer (herunder lægemidler),samt personer der regelmæssigt indtager euforiserende eller andre bevidst-hedspåvirkende stoffer (herunder lægemidler). Kørekort kan ikke udstedestil sådanne personer, hvis den indtagne mængde er så stor, at den påvirkerkørslen negativt.Bestemmelserne i kørekortbekendtgørelsens bilag 2 bygger på bilag III i 2.2
kørekortdirektiv (Rådets direktiv nr. 91/439/EØF), som er videreført i bi-lag III i 3. kørekortdirektiv (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr.2006/126/EF) med senere ændringer.Det bemærkes, at en ny kørekortbekendtgørelse (bekendtgørelse nr. 886 af15. august 2012) træder i kraft den 19. januar 2013. Bekendtgørelsen inde-holder regler, der gennemfører de dele af 3. kørekortdirektiv med senereændringer, der endnu ikke er gennemført i dansk ret. Der er i den forbin-delse ikke sket ændringer i kørekortbekendtgørelsens bilag 2.

2.

Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, som harhenvist til en udtalelse indhentet fra Sundhedsstyrelsen.Det kan på denne baggrund oplyses, at Sundhedsstyrelsens har udstedt vej-ledning nr. 9606 af 12. december 2011 om vurdering af helbredskrav til fø-rere af motorkøretøjer, som henvender sig til læger, som skal vurdere hel-bredskrav i forbindelse med ansøgning om udstedelse af kørekort, og nårlægen skal vurdere, om en helbredstilstand eller sygelig tilstand hos en pa-tient indebærer en risiko for trafiksikkerheden. Af Sundhedsstyrelsens ud-talelse fremgår det, at Sundhedsstyrelsen endvidere rådgiver politiet i kø-rekortssager.Sundhedsstyrelsen har desuden oplyst, at den medicin, som har størst risi-ko for at virke sløvende og påvirke arbejdssikkerheden samt evnen til atfærdes sikkert i trafikken, i Danmark er mærket med en rød advarselstre-kant. Den ordinerende læge skal informere patienten ved behandling medmedicin, der alene eller i kombination med andre lægemidler og eventueltalkohol vil kunne påvirke evnen til at færdes sikkert i trafikken. Sundheds-styrelsen har udstedt vejledning nr. 38 af 18. juni 2008 om ordination afafhængighedsskabende lægemidler. Denne vejledning er særlig rettet modlangvarig behandling med trafikfarlig medicin.
3
4