Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1148091_0001.png
1148091_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
15. august 20122012-2071
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 20. juni 2012 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Carsten Lauritzen (V).

Spørgsmål nr. 850:

Vil ministeren redegøre for, hvorfor Post Danmark skal se billedlegitimationved afhentning af pakker på posthuset, når postbuddet ikke skal sebilledlegitimation på den person, som åbner døren, ved aflevering af pakker påprivatadresser?Vil ministeren herunder oplyse, om det er et lovgivningskrav at der skal fremvi·ses legitimation?

Svar:

På baggrund af en udtalelse fra Trafikstyrelsen, der har indhentet oplysningerhos Post Danmark, kan jeg oplyse følgende:Når et pakkebud afleverer pakker på en privatadresse, udleveres pakken til denvoksne person der åbner døren. Det må formodes, at den, der åbner døren,tilhører husstanden. Derfor er det i den situation unødvendigt at anmode omlegitimation inden udlevering.Er der ingen hjemme på adressen, kan pakkebuddet aflevere en anmeldelse imodtagerens brevkasse og lægge pakken til afhentning i et posthus eller enpostbutik. Når pakken afhentes, vil modtageren blive bedt om at legitimere sig.Det sker for at sikre sig, at der er overensstemmelse mellem pakkens adressatog den, der henter pakken. Visning af legitimation er dermed også afsenderenssikkerhed for, at pakken er udleveret til den rigtige.Post Danmark oplyser i øvrigt, at en anmeldelsesblanket alene er en adviseringtil modtagere. Den er ikke i sig selv dokumentation for, at indehaveren har rettil at få den anmeldte forsendelse udleveret.Adressaten kan bede en anden hente pakken. Det kræver en fuldmagt fraadressaten, og afhenteren vil ud over fuldmagten blive bedt om at legitimeresig.
Side 2/2
Hvis der er tale om pakker af mindre værdi, stilles der ikke krav ombilledlegitimation. Her vil det være nok at vise legitimation i form af f.eks.sundhedskort.Hvis der er tale om en pakke med et indhold af større værdi (det kan f.eks. væreen såkaldt værdipakke), kan afhenteren blive bedt om at vise billedlegitimation,så afsender og Post Danmark får udelukket enhver tvivl om, at forsendelsenafhentes af den rigtige person.Post Danmarks regler om udlevering af pakker, herunder krav om legitimation,fremgår af de forretningsbetingelser, som Post Danmark har faststat forpostpakker og privatpakker. Arten af legitimationen er et skøn, sommedarbejderen udøver på baggrund af Post Danmarks interne retningslinjer.Der er ikke noget lovgivningskrav om legitimation i forbindelse med udleveringaf pakker.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen