Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1148969_0001.png
1148969_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
20. august 20122012-2043
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 18. juni 2012 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Kim Christiansen (DF).

Spørgsmål nr. 814:

Hvor mange procent af samtlige rejser dækker rejsekortet i dag (senesttilgængelige oplysninger) i de områder, hvor det er muligt at bruge rejsekort?

Svar:

Jeg skal indledningsvis gøre opmærksom på, at trafikselskaberne har valgt enforsigtig udrulningsstrategi for at sikre sig muligheden for tilretninger isystemet. Eksempelvis var det et udgangspunkt, at man højest ønskede at sælge10.000 kort i hovedstadsområdet i startfasen. Endvidere har de forskelligegeografiske områder haft forskellige faseopdelte strategier, hvilket forklarer demeget store forskelle i udrulningen i Movia, som fremgår af tabel 1 nedenfor.Trafikstyrelsen har indhentet bidrag til besvarelsen fra NordjyllandsTrafikselskab og Movia. Jeg skal i øvrigt henholde mig til disse bidrag. For DSBer der kun data til rådighed for rejser øst for Storebælt. Dette er vist i tabel 1.For DSB rejser vest for Storebælt er der endnu ikke data til rådighed, darejsekortet her først blev udrullet primo juli i år.Nordjyllands trafikselskab oplyser følgende:”NT har i praksis kun udrullet rejsekortet i Aalborg by- og metrobusser, samtnordjyske baner, hvor rejsekortet har været implementeret siden oktober 2011.Siden da er kortet implementeret i Thy.Rejser på rejsekort kan opgøres i faktiske og præcise tal, hvorimod rejserforetaget på andre billetformer opgøres ved tællinger og opregninger. Mestpræcise er tallene for Aalborg by og metrobusser. Her udgør antallet af rejserforetaget på rejsekortet i øjeblikket mellem 3-4 % af rejserne. Det forventes, atdette tal stiger markant inden for de næste måneder i takt med udrulningen afrejsekortet i Nordjylland og i takt med at klippekortet udfases i februar 2013.
Det bemærkes at alle rejser, der foretages på kontantbillet i Aalborg ogsåudføres på rejsekortet kontantbilletudstyr. Det vil sige at andelen afkontantbilletrejser, der foretages på rejsekortudstyret i Aalborg er op imod 100%.”Movia oplyser følgende:”Movia redegør i denne besvarelse for andelen af rejsekort i Moviasdækningsområde, dvs. øst for Storebælt ekskl. Bornholm.Opgørelsen baserer sig på følgende tilgængelige kilder:- rejsetal på rejsekort pr. takstsæt opgjort af Bus & Tog Rejsedata- passagertal for busser, tog og metro i hovedstadsområdet omregnet til rejsetal- passagertal for busser og lokalbaner uden for hovedstadsområdet omregnet tilrejsetal- budgetterede rejsetal for regional- og IC-tog uden for hovedstadsområdet.- Movias billetundersøgelser og Bus & Tog-undersøgelsen (vedr. omstigere ogpåstigere pr. rejse)Variationen i omfanget af tilgængelige data afhængigt af takstområder ellertakstsæt indebærer, at opgørelsen har karakter af ’bedste bud her og nu’.Opgørelsen baserer sig på perioden januar-maj 2012. I tabel 1 fremgår andelenaf rejsekortrejser pr. takstsæt.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen