Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1136512_0001.png
1136512_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
15. juni 2012

Besvarelse af spørgsmål 744 alm. del stillet af Transportudvalget den

16. maj 2012 efter ønske fra Morten Marinus (DF).

Spørgsmål:

Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af TRU alm. del - spørgsmål 618redegøre for, hvorledes implementeringen af den nævnte EF-forordning,herunder forordningens bagatelgrænse på 1000 Euro, forholder til sig tilpersondatalovgivningen.

Svar:

EU’s forordning nr. 1781/2006 vedrørende oplysninger om betaler, der skalmedsendes ved elektroniske pengeoverførsler (”wire transfers”) trådte ikraft 1. januar 2007.Først og fremmest kan det oplyses, at der er tale om en forordning, hvorforreglerne er umiddelbart bindende for Danmark, og der kræves derfor ikkeen implementering i dansk lovgivning før forordningen er gældende lovgiv-ning i Danmark. Kun på de områder, der er undtaget af forordningen, jf.nedenfor, er der sket implementering i Danmark.En række pengeoverførsler er undtaget fra forordningen, og derudover givesder mulighed for, at medlemslandene kan gennemføre nogle undtagelser inational lovgivning. Sådanne undtagelser er gennemført i Danmark i hvid-vasklovens § 16.Hvidvasklovens § 16 indeholder følgende to undtagelser, hvor der såledesikke skal medsendes oplysninger om betaler:1. Pengeoverførsler, hvor både afsender og modtager befinder sig iDanmark, er undtaget, når der er tale om betaling for levering af va-rer eller tjenesteydelser (betaling af girokort), hvis:beløbet ikke overstiger 1.000 euro,modtagerens betalingsformidler er omfattet af hvidvaskloven, ogmodtagerens betalingsformidler ved hjælp af et entydigt referen-cenummer kan finde frem til den juridiske eller fysiske person,som betalingsmodtageren har aftale med om levering af varer ogtjenesteydelser.Undtagelsen finder i praksis anvendelse på kontant betaling af giro-kort og betyder, at der ikke skal indhentes oplysninger om betaler afet girokort, såfremt girokortet indeholder en OCR-linje (OpticalCharacter Recognition) indeholdende en 2-cifret kortarttype, en optil 16-cifret debitoridentifikation og et kreditornummer/giro-kortnummer.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85[email protected]www.evm.dk
2/2
2. Pengeoverførsler til almennyttige organisationer i Danmark er und-taget fra forordningen, forudsat at:det overførte beløb ikke overstiger 150 euro,den almennyttige organisation er underlagt krav om regnskabsaf-læggelse, ogden almennyttige organisation er undergivet offentligt tilsyn el-ler ekstern revision, der er foretaget af en statsautoriseret eller enregistreret revisor, og organisationen er registreret hos Finanstil-synet.Derudover er der implementeret bestemmelser om straf i tilfælde af over-trædelse af forordningen. Disse strafbestemmelser er gennemført i hvid-vasklovens § 37.I forhold til de bestemmelser, som er implementeret, har det ikke været re-levant at tage højde for persondatalovgivningen. Det skyldes, at hvidvask-lovens § 16 vedrører undtagelser til forordningen, og derved undtagelser tilindhentelse af oplysninger om betalers identitet og legitimation af denne, oghvidvasklovens § 37 vedrører straf. De krav, der medfører identifikations-krav, følger direkte af forordningen og er således direkte gældende i Dan-mark uden implementering i dansk lovgivning.