Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1054777_0001.png
1054777_0002.png
MINISTEREN
TrafikudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
9. december 20112011-3751
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Trafikudvalget har i brev af 24. oktober 2011 stillet mig følgende spørgsmål 74(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Flemming Damgaard Larsen (V).

Spørgsmål nr. 74:

Ministeren bedes kommentere henvendelse af 1/11-11 fra Thomas Sørensen,Vipperød, vedr. klage over rejsekortet, jf. TRU alm. del - bilag 45.

Svar:

Det er trafikselskaberne der har taget initiativ til rejsekortet, og jeg mener athele tanken bag kortet er gavnlig for den kollektive trafik .I forhold til de konkrete punkter i henvendelsen har jeg bedt Rejsekort A/S ogDSB om at kommentere.DSB skriver følgende:”Detkonkrete eksempel skyldes ændret zonestruktur og er ikke et udtryk forat rejser med rejsekortet generelt er dyrere end kontantbilletter.Generelt børpriserne for rejser med rejsekort og klippekort sammenlignes ved 10 rejser permåned. Her er rabatten med rejsekort 15% - 30 % afhængig af korttype.”Rejsekort har oplyst, at den ændrede zonestruktur som DSB nævner er etresultat af en grundig proces gennemført af Bus & Tog billet-samarbejdet istarten af den forgangne årti, hvor relevante parter blev indraget og hørt. Denførte til en harmonisering af takstprincipperne mellem trafikselskaber, sådan atprincipperne for prisberegning er ens i den landsdækkende trafik og denregionale trafik. Dette blev implementeret af Rejsekort A/S. De resulterendeprismæssige effekter er søgt begrænset. Ændringen af zonestrukturen følgerogså hensigten med lovgivningen på området, hvori der står attrafikselskaberne skal arbejde for at takstsystemerne bliver ensartede.
Rejsekort A/S har derudover oplyst følgende:”Rejsekortsystemet er teknologisk på eller over niveauet for andre tilsvarendesystemer i verden.
Optankning af rejsekort kan ske på følgende måder•Rejsekortkan optankes direkte på betjente salgssteder og i automater –hvorved kortet optankes umiddelbart.•Rejsekortkan optankes ved en betalingsaftale, hvorved det sikres at kortet,ved behov, umiddelbart optankes med det aftalte beløb.•Rejsekortkan også optankes ved brug af internet, hvorved beløbet sendes udtil kortlæserne i systemet til optankning af kortet – således at opladning kanfinde sted når kortet anvendes.Oplysninger om optankninger via internettet sendes ud til kortlæserne påstationer ca. hver fjerde time og for så vidt angår busser så overføresoptankningerne når bussen er i garage, typisk en gang pr. døgn.Løsningen for så vidt angår optankninger via internettet er teknologiskbaseret på kendte og gængs løsninger, der benyttes i tilsvarende systemer iandre lande.Optankninger kan i rejsekortsystemet hentes på enhver kortlæser, på enhverstation eller i enhver bus, til forskel fra løsninger benyttet i andre lande, hvoropladninger alene kan hentes på en foruddefineret station.”
Side 2/2
Med venlig hilsenHenrik Dam Kristensen