Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1130254_0001.png
1130254_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
1. juni 20122012-1662
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 11. maj 2012 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Kristian Pihl Lorentzen (V).

Spørgsmål nr. 714:

Ministeren bedes oplyse status for DSB’s implementering af velfungerendeinternetadgang i landstrafikken, i regionaltog og i S-tog. Endvidere ønskes op-lysning om tidsplanen for den videre implementering såfremt den endnu ikkeer tilendebragt.

Svar:

DSB har oplyst følgende:”DSB har siden 2008 kunne tilbyde internet på strækningen mellem Køben-havn og Århus. Løsningen er blevet leveret af TDC, og blev udviklet som en va-riant af TDC’s Hotspot-produkt, der var udviklet til offentlige rum som f.eks.hoteller, cafeer og lufthavne. Der er tale om et såkaldt wifi-produkt, dvs. sva-rende til det, som normalt kendes som trådløst netværk og som efterhånden erden mest anvendte netværksform for både erhvervs- og privatkunder.Forretningsmodellen var, at produktet skulle tilbydes til DSB 1’s kunder sominkluderet i togbillettens pris, mens det for øvrige kunder kunne tilkøbes til pri-ser svarende til TDC’s sædvanlige pris for Hotspot.Tilbuddet er blevet godt modtaget af kunderne, men der har i stigende grad væ-ret ønsker om at kunne benytte det på flere strækninger, at få forbedret kvalite-ten og at få det gjort frit, på samme måder som mange kunder har oplevet dengenerelle udvikling i teleservices. Samtidig er der sket en nærmest eksplosivudvikling af brugen af data, som gør det nødvendigt at udvide den tekniske ka-pacitet.For at kunne imødekomme de ønsker og krav, har DSB og TDC i maj 2012 ind-gået en fire-årig tillægsaftale om internet som principielt omhandler tre ele-menter:•Strækningenmed højkvalitetsdækning udvides til at være Kastrup-Ålborg•Togetsdata-kapacitet øges med en faktor 3 (fra i dag op til 7 Mbit/s til op til 21Mbit/s)
•Servicentilbydes som ”Fri Internet” til alle kunder.Side 2/2
Udover de tre hovedelementer er der aftalt en række optioner, bl.a. en årlig be-taling til TDC såfremt DSB skulle ønske åbnet for adgangen til det eksisterendenet på alle øvrige strækninger, samt en pris pr. strækning såfremt DSB skulleønske at opgradere til højkvalitets-dækning svarende til Kastrup-Ålborg.Aftalen er som sagt indgået i maj 2012, og omkring september 2012 forventesdet, at den nødvendige hard- og software vil være leveret. Herefter følger engradvis installation af udstyr, i første omgang i 120 IC3- og IR4 togsæt og deref-ter i 83 IC4. 20 IR4 togsæt er udlejet fra DSB til DSB Øresund og er derfor ikkeomfattet af aftalen. DSB Øresund har separate planer for internet, som ikke in-volverer TDC.For kundernes vedkommende betyder det, at der fra efteråret 2012 og over dekommende måneder gradvist vil ske forbedringer efterhånden som flere togsætopgraderes. Det forventes at fuld installation og opgradering af dækning kanvære afsluttet i begyndelsen af 2013. Derefter vil alle kunder mellem Kastrup ogÅlborg have mulighed for at benytte internet af betydelig højere kvalitet end idag.For DSB S-tog kan det oplyses at implementeringen af en ny og forbedretinternetadgang for kunderne på S-banen forventes i juni 2012. Internetforbin-delsen vil have bedre dækning, højere båndbredde og forbedret login-procedu-re.”
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen