Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1045671_0001.png
1045671_0002.png
MINISTEREN
TrafikudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
24. november 20112011-3749
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Trafikudvalget har i brev af 4. november 2011 stillet mig følgende spørgsmål 68(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 68:

Ministeren bedes gøre rede for de samlede udgifter for alle kommuner ogdisses forsyningsselskaber i forbindelse med anlæg af Nybygningsløsningen,vurderet på basis af gæsteprincippets krav om, at det påhviler en kommune atpåtage sig udgiften ved flytning af fjernvarmeledninger, naturgasrør, elkabler,vand og spildevandsledninger, fiberkabler mv.

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Banedanmark, som har oplyst følgende:
Banedanmark kan ikke på nuværende tidspunkt redegøre for de samledeudgifter for alle kommuner og disses forsyningsselskaber i forbindelse medKøbenhavn-Ringsted projektet, da der stadig pågår forhandlinger om,hvilke ledninger der er omfattet af gæsteprincippet. Banedanmark har ikkefået oplyst estimater for udgifter til ledningsomlægninger som følge afgæsteprincippet fra andre kommunale forsyningsselskaber end HvidovreForsyning som nævnt i besvarelsen af spørgsmål 67. Ledningsejerne harikke pligt til at oplyse deres udgifter til Banedanmark.De samlede udgifter forbundet med gæsteprincippet skønnes ibemærkningerne til anlægsloven for projektet til at være 195 mio. kr., som i vidudstrækning forventes betalt af ledningsejerne, herunder kommunerne ogdisses forsyningsselskaber. Banedanmarks aktuelle skøn ligger på 206 mio. kr.Ifølge bemærkningerne omfatter skønnet for omkostninger tilledningsomlægninger, der skal finansieres på baggrund afskadevolderprincippet, ca. 620 mio. kr. Budgetusikkerheden for omkostningerpå baggrund af såvel gæsteprincippet som skadevolderprincippet vil blivereduceret i takt med, at ledningsselskaberne får udarbejdet bygherreoverslagog gennemfører udbud på anlægsarbejderne.Forsyningsselskaberne har for manges vedkommende igangsat projekteringenaf ledningsomlægningerne, både af de ledninger, der er omfattet af
gæsteprincippet, og de ledninger, som Banedanmark kommer til at betale foromlægningen af.Det forventes, at betalingsspørgsmålet for en betydelig del af ledningerne førstvil blive afklaret ved en kendelse fra ekspropriationskommissionen eller enefterfølgende retsinstans. Denne afklaring risikerer først at finde sted efter, atledningerne er omlagt. Der er generelt enighed mellem ledningsejerne ogBanedanmark om, at arbejdet med projektering og efterfølgende udførelsepågår uden hensyn til, om betalingsspørgsmålet er afklaret. ”
Side 2/2
Med venlig hilsenHenrik Dam Kristensen