Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1128271_0001.png
1128271_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
30. maj 2012

Besvarelse af spørgsmål 669 alm. del stillet af Transportudvalget den

30. april 2012 efter ønske fra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål:

Ministrene bedes redegøre for, hvorvidt statsansatte fortsat bruger flysel-skaber, der ikke er tilmeldt Rejsegarantifonden, og hvis dette er tilfældetbedes gjort rede for, hvor mange rejser det drejer sig om for hvert af depågældende selskaber.

Svar:

Rejsegarantifondens garantiordning er en dansk ordning. Det er ikke ermuligt at lovgive i Danmark for udenlandske udbydere, der ikke er etab-leret i Danmark. For at være omfattet af ordningen, er det således en for-udsætning, at udbyderen er etableret i Danmark. Er rejseudbyderen etab-leret i Danmark, skal rejseudbyderen også registreres i fonden. I modsatfald må rejseudbyderen ikke udbyde og sælge rejseydelser i Danmark.Overtrædelse af bestemmelserne om registreringspligt kan straffes medbøde eller fængsel i indtil 4 måneder.I 2010, da rejsegarantifondsloven blev udvidet til også at omfatte fly-transport, var der en vis fortolkningstvivl om, hvornår et udenlandsk fly-selskab kunne anses for at være etableret i Danmark. Dette forhold er nuafklaret, efter at Erhvervsankenævnet har taget stilling til spørgsmålet i enrække sager, som flyselskaberne havde indbragt for nævnet. Rejsegaranti-fonden har på den baggrund krævet en del flyselskaber registreret i fon-den.Rejsegarantifonden har oplyst, at der pt. er fire registreringspligtige sel-skaber, der ikke er registreret i fonden. Det drejer sig om følgende:Air Mauritius, Estonian Air, Syrian Air og Norwegian.Rejsegarantifonden har politianmeldt selskaberne. Norwegian har dogefterfølgende anlagt sag mod Rejsegarantifonden med påstand om, atfonden skal anerkende, at Norwegian ikke er registreringspligtig i fonden.Sagen er endnu ikke afgjort.Det bemærkes, at Rejsegarantifondens dækning kun gælder for private,og således ikke for de statsansattes rejser.Der findes ikke en samlet opgørelse af, hvilke flyselskaber statsansatteanvender i forbindelse med tjenesterejser.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
Fra 2011 har der ikke været forpligtende, fællesstatslige aftaler vedrøren-de indkøb af flyrejser. Det er således de enkelte ministerområder, der selvvælger leverandør af flyrejser.Statens Indkøb har indgået aftale med rejsebureauet Carlson WagonlitTravel (CWT), som derfor står for rejsebestilling, herunder flyrejser, foren stor del af staten.På forespørgsel har CWT oplyst, at de i perioden 1. januar 2012 til 11.maj 2012 er formidlet 1 billet hos Air Mauritius, 110 billetter hos Esto-nian Air, 0 billetter hos Syrian Air og endelig 3.641 billetter hos Norwe-gian. Det er videre oplyst, at disse billetter udgør ca. 10 pct., at alle billet-ter, som CWT har formidlet i denne periode.Disse tal skal også ses i lyset af, at en del rejser, ikke foretages via danskelufthavne, og at der på flere destinationer ikke findes alternativer til disseflyselskaber.Mere fuldstændige oplysninger om statens samlede brug af de nævnteflyselskaber vil forudsætte en detaljeret bilagsgennemgang i alle ministe-rier, hvilket ikke er gennemført til brug for besvarelsen af dette spørgs-mål.