Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1040956_0001.png
1040956_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
15. november 20112011-3815
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 28. oktober 2011 stillet mig følgende spørgsmål55 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 55 :

"Vil ministeren tage initiativ til, at når Danmark overtager EU-formandskabetd. 1. januar 2012, da at arbejde for at flypersonellet inddrages fuldt ud vedtilrettelæggelsen af arbejdstids- og sikkerhedsregler."

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at spørgeren ønsker oplyst, hvordanflypersonellet er inddraget i den aktuelle proces vedrørende udkast til ændredeEU-regler om flyve- og hviletid.Min forgænger nedsatte i 2009 en arbejdsgruppe med repræsentanter for bådearbejdstager- og arbejdsgiverorganisationer på luftfartsområdet.Arbejdsgruppen skulle se på reglerne for flyve- og hviletid og udarbejde etfælles dansk oplæg om eventuelle konkrete ændringer i EU’s regler på området.Arbejdsgruppens synspunkter var bl.a., at flyve- og hviletidsreglerne skal værefælleseuropæiske, fuldt dækkende og baseret på videnskabelig forskning ogresultater. Endvidere var der i arbejdsgruppen enighed om, at der bør indføreskrav i EU om udvikling og implementering af et lovpligtigt Safety ManagementSystem indeholdende et Fatigue Risk Management System. Konkret foreslogarbejdsgruppen, at der bør ses nærmere på reglerne for forlængelse af dendaglige flyvetjenesteperiode; for fordelingen af den ugentlige tjenesteperiodesamt for reglerne om natarbejde.Arbejdsgruppens hovedkonklusioner blev sendt til transportkommissæren aftransportministeren i februar 2010 med anmodning om, at den danskearbejdsgruppes synspunkter ville blive taget med i forbindelse med denkommende revision af reglerne.Arbejdsgruppen blev nedsat igen i 2011 og gentog i den forbindelse det fællesoplæg til ændrede regler. Et oplæg, som jeg fuldt ud kan tilslutte mig, hvilketjeg også har meddelt arbejdsgruppen.
Side 2/2
I relation til processen i EU vedrørende de ændrede regler, så er der indlagtflere høringsperioder, hvor alle interesserede kan fremkomme med deresholdninger og kommentarer til de nye regler, før den endelige version afændrede regler sendes til Kommissionen. En sådan høringsproces påbegyndespå ny i december 2011 – januar 2012.Jeg mener således, at der er taget højde for, at det er vigtigt at alle relevanteparter, herunder ikke mindst repræsentanter for flypersonellet inddrages iprocessen.Med venlig hilsenHenrik Dam Kristensen