Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1103883_0001.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
13. april 20122012-1066
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 16. marts 2012 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Hans Chr. Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 548:

I svar på TRU alm. del nr. 470 refererer ministeren til culpa-reglen: "Privat-vejsloven indeholder ikke selvstændige bestemmelser om ansvar for vejmyn-digheden, herunder bestemmelser om forsikringsforhold. Vejmyndighedensansvar for skader på ledninger i vejarealet, når vejmyndigheden udfører vej- el-ler gravearbejder, må derfor bedømmes efter dansk rets almindelige erstat-ningsregel, culpareglen." I den konkrete sag med Københavns Kommunesistandsættelse af Skjulhøj Allé i Vanløse kom kommunens folk ved et uheld tilat grave et kabel tilhørende TDC over. Hvem har ansvaret for denne kabelskadeifølge dansk rets almindelige erstatningsregel, culpareglen? Det kan oplyses, ati dette tilfælde videresendte kommunen regningen på 39.079,38 plus moms tilvejens grundejere i stedet for selv at lade sin forsikring betale den, som villevære normal culpa-procedure. I samme sag blev grundejerne på samme mådepålagt at betale erstatning for en jakke plus jeans til 638,40 kr. plus moms. Erdet en lovlig praksis under henvisning til erstatningsreglerne?

Svar:

Jeg kan oplyse, at spørgsmålet om erstatningsansvar ikke er nærmere regulereti vejlovgivningen. Der er tale om et privatretligt anliggende, som i sidste instanshører under domstolene. Jeg har som minister derfor ikke mulighed for at tagestilling til, om kommunens vurdering er i overensstemmelse med dansk rets al-mindelige erstatningsregler.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen