Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1098191_0001.png
1098191_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
28. marts 2012
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 13. marts 2012 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Jørn Dohrmann (DF).

Spørgsmål nr. 532:

I forlængelse af ministerens besøg på Hanstholm Havn, som bl.a. omtales iThisted Dagblad d. 28. februar 2012, bedes ministeren bekræfte, at staten somet led i de politiske aftaler omkring Hanstholm Havn har et medansvar forydermolerne og oprensning af indsejlingen til havnen, og derudover bedesministeren svare på, om han ikke på den baggrund føler sig forpligtet til at sepositivt på tanken om statslig medfinansiering af en ny ydermole omkringhavnen.

Svar:

For havnene på den jyske vestkyst – herunder Hanstholm Havn - gælder detsærlige forhold, at staten efter overdragelse af havnene fortsat skulle varetage –og afholde udgifter til – visse naturbetingede driftsopgaver i havnene, såsomoprensning af sejlløb og vedligeholdelse af ydermoler. Udgifterne hertil erhøjere for vestkysthavnene end for de øvrige danske havne. Staten ønskededermed at sidestille vestkysthavnene økonomisk/forretningsmæssigt med deøvrige havne i Danmark.Jeg kan bekræfte, at det for Hanstholm Havn gælder, at staten vedKystdirektoratet har ejerskabet af ydermolerne og skal vedligeholde disse.Derudover skal staten udføre oprensningsopgaven i indsejlingen til havnen og iyderhavnen. Disse forpligtelser følger aftalen om overdragelse af havnen frastaten til Hanstholm Kommune (nu Thisted Kommune) i 2001.Det er dog samtidigt et princip i overdragelsesaftalerne, at de respektive havneherudover selv skulle være økonomisk ansvarlige for driften af havnen i øvrigt.Såfremt havnen opfører nye moler, der erstatter de moler, som staten i dag haransvaret for at vedligeholde, finder jeg det dog naturligt, at Hanstholm Havnog Kystdirektoratet tager en drøftelse herom.
Jeg skal endelig bemærke, at der i forbindelse med transportaftalen ’BedreMobilitet’ af 26. november 2010 er afsat en ramme til udvidelse af havneanlæg iHanstholm på 30,0 mio. kr.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen