Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1090194_0001.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
9. marts 20122012-765
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 24. februar 2012 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Hans Christian Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 470:

”Kan vejmyndigheden pålægge en vejs grundejere udgifter, som skyldesvejmyndighedens egne uheld i forbindelse med istandsættelsesarbejdet, f.eks.overgravning af vandledninger eller kabler, eller skal vejmyndigheden selvdække sådanne udgifter, eventuelt via en ansvarsforsikring, somvejmyndigheden selv har tegnet?”

Svar:

Privatvejsloven indeholder ikke selvstændige bestemmelser om ansvar forvejmyndigheden, herunder bestemmelser om forsikringsforhold.Vejmyndighedens ansvar for skader på ledninger i vejarealet, nårvejmyndigheden udfører vej- eller gravearbejder, må derfor bedømmes efterdansk rets almindelige erstatningsregel, culpareglen.I det omfang eventuelle skader på f.eks. vandledninger medførerunderminering af vejen og dermed mangler ved vejen, kan vejmyndighedenprincipielt pålægge grundejerne at afholde udgifterne til de arbejder, der ernødvendige med henblik på igen at bringe vejen i god og forsvarlig stand.Et sådant pålæg vil som udgangspunkt kræve en fornyet beslutningsprocedureefter bestemmelserne i privatvejsloven. Et pålæg fra kommunen om atistandsætte vejen vil i øvrigt ikke udelukke et eventuelt erstatningsansvar forkommunen.Jeg skal i øvrigt henvise til mine indledende bemærkninger til spørgsmål 466.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen