Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1090210_0001.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
9. marts 20122012-765
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 24. februar 2012 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Hans Christian Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 466:

”Ifølge privatsvejsloven (2008: § 15, stk. 4) skal en vejmyndighed indkalde allevejberettigede med mindst to ugers varsel, hvis den påtænker at afholde etvejsyn. Hvis vejmyndigheden undlader dette, men i stedet afholder et vejsynmed sine egne embedsfolk alene, uden at de vejberettigede har haft mulighedfor at være til stede, kan vejmyndigheden på grundlag af dette såkaldte vejsynda påbyde grundejerne en istandsættelse af en vej?”

Svar:

Det fremgår ikke af spørgsmålet, om der henvises til en konkret sag. Jeg harderfor bedt Transportministeriets jurister om en overordnet vurdering afprivatvejslovens principper.Ifølge § 15, stk. 1, i den tidligere privatvejslov skal kommunalbestyrelsenafholde vejsyn, hvis en vejberettiget gør gældende, at en privat fællesvej pålandet ikke holdes i en stand, som er god og forsvarlig i forhold til færdslens artog omfang, og at eksisterende bestemmelser om vejens vedligeholdelse m.v. erutilstrækkelige til dette formål. Kravet om afholdelse af vejsyn gælder dog ikke,hvis der er gået mindre end 24 måneder, siden kommunens seneste afgørelseom vejens vedligeholdelse.Med denne regel er der således foreskrevet en procedure, som kommunen skaliagttage, hvis den ønsker at træffe bestemmelser om istandsættelse ogvedligeholdelse af en privat fællesvej på landet efter privatvejslovensbestemmelser i kap. 6. Hvis kommunen ikke har iagttaget denneprocedurebestemmelse, vil et eventuelt påbud som udgangspunkt ikke havehjemmel i privatvejslovens kap. 6.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen