Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del
Offentligt
1175658_0001.png
1175658_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
7. november 20122012-3056
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 27. september 2012 stillet mig følgendespørgsmål (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 1085:

Finder ministeren, at det er i overensstemmelse med den nye havnelov, nårGrenaa Havn A/S tilbyder stevedoring – herunder udleje af havnearbejdere(løsarbejdere), uden først at have annonceret efter private udbydere af denneserviceydelse. Hvilke skridt vil ministeren tage, hvis det skulle vise sig, atGrenaa Havn A/S ikke overholder havneloven, når havnen tilbyder stevedoringuden først - gennem annoncering – at have sikret sig, at der ikke er privateudbydere, der ønsker at tilbyde den samme serviceydelse?

Svar:

Havnelovens § 10, stk. 3 giver mulighed for, at helt eller delvist kommunaltejede aktieselskabshavne, som Grenaa Havn A/S, kan udføre havnerelateretoperatørvirksomhed, herunder stevedoring. Der er ikke til bestemmelsen omhavnerelateret operatørvirksomhed knyttet krav om annoncering.Der er ikke blevet ændret på dette forhold i forbindelse med den senesteændring af havneloven i marts 2012. Således fulgte det også af den tidligerehavnelov, at helt eller delvist kommunalt ejede aktieselskabshavne kunneudføre havnerelateret operatørvirksomhed uden begrænsninger. Det bemærkesi den forbindelse, at der af havnelovudvalgets betænkning, der lå til grund forlovændringen, ikke indgik noget ønske om at indskrænke de helt eller delvistkommunale aktieselskabshavnes adgang til at udføre havnerelateretoperatørvirksomhed.I medfør af havnelovens § 10 stk. 4 gælder kravet om forudgående annonceringkun for en række øvrige serviceydelser, der ligger ud over stevedorevirksomhed- såsom eksempelvis udførelse af skibsrelaterede hjælpetjenester. Kravet omforudgående annoncering bortfalder desuden hvis de pågældende aktiviteterikke udøves i konkurrence med en privat aktør, der allerede er etableret påhavnen, og hvor den forventede årlige omsætning ligger under 500.000 kr.
Helt eller delvist kommunalt ejede aktieselskabshavnes udleje afhavnearbejdere er ikke eksplicit reguleret i lovens bestemmelser. Det vil såledeskomme an på en konkret fortolkning af lovens bestemmelser og forarbejder,om en given sag vedr. udleje af havnearbejdere vil være omfattet af loven.I medfør af havnelovens § 17 er det muligt at indbringe en klage tiltransportministeren over forvaltningen af en havn. Ministeren kan derefterhenstille, at havnen følger reglerne i havneloven, hvis bestemmelserne ihavneloven er blevet tilsidesat. Alternativt kan der anlægges et civilt søgsmålved domstolene.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen