Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1165828_0001.png
1165828_0002.png
1165828_0003.png
1165828_0004.png
1165828_0005.png
1165828_0006.png
1165828_0007.png
1165828_0008.png
1165828_0009.png
1165828_0010.png
1165828_0011.png
1165828_0012.png
1165828_0013.png
1165828_0014.png
TALEPAPIRDet talte ord gælderTilhørerkreds:Anledning:Taletid:Tid og sted:Dok nr.:Folketingets Sundheds- og ForebyggelsesudvalgSamråd AR-AT om overmedicinering i GlostrupCa. 10 min.Tirsdag den 25. september 2012, kl. 14.00, lokale 2-0801044864
Samrådsspørgsmål ARMinisteren bedes redegøre for, hvordan man vil løse problemstillingen, som man har set på PsykiatriskCenter Glostrup, hvor patienter bliver overmedicineret. Hvordan vil ministeren sikre, at alle regioner bliverinddraget?Samrådsspørgsmål ASMinisteren bedes forklare, hvordan der har kunnet gennemføres årlige audits på Psykiatrisk CenterGlostrup, uden at man har opdaget, at der fandt en overmedicinering sted?Samrådsspørgsmål ATHvordan vil ministeren sikre, at problemstillingen omkring overmedicinering tages med ved den fremtidigekvalitetssikring af de psykiatriske centre?
2
[Indledning]Med udvalgets tilladelse vil jeg besvare de tre samrådsspørgsmål i umiddelbarforlængelse af hinanden, så jeg holder én samlet tale. Jeg vil gøre det klartundervejs, hvilket spørgsmål, jeg svarer på.Og så vil jeg takke udvalget for tålmodigheden med hensyn til fastsættelse af endato for dette samråd om sagen i Glostrup. Som bekendt har det væretnødvendigt at afvente Sundhedsstyrelsens undersøgelse i forbindelse medtilsynssagen.Som udvalget også ved, offentliggjorde Sundhedsstyrelsen i fredags sidste ugeet notat om sagen, som jeg samme dag oversendte til udvalget og § 71-tilsynet.
3
Og som det også fremgår af notatet, er dette enmegetbeklagelig ogmegetalvorlig sag. For Sundhedsstyrelsens tilsyn viser, at patientsikkerheden har væretsat over styr på Psykiatrisk Center Glostrup.
[Spm.
AR
om
hvordan
man
vil
løse
problemstillingen
med
overmedicineringen på Psykiatrisk Center Glostrup, og hvordan jeg vilsikre, at alle regioner bliver inddraget]Sundhedsstyrelsen har afdækket og kritiseret, at der har været væsentligeproblemer med overmedicinering i Region Hovedstadens Psykiatri - særligt påPsykiatrisk Center Glostrup, men også på Psykiatrisk Center Hvidovre.
4
Det har både drejet sig om overmedicinering med antipsykotiske lægemidlergenerelt, men også om brugen af det beroligende middel midazolam.For mig at se, er der nogen der har sovet i timen. Og først er vågnet op, nårtilsynsmyndighederne er gået ind i sagen. Selv om andre – blandt personaletf.eks. - havde forsøgt at vække nogen.Det glædelige er, at styrelsens tilsyn virker, og at regionen nu har rettet op. Detsørgelige er, at patienternes sikkerhed har været sat over styr, bl.a. fordi ledelseni Region Hovedstaden ikke har sikret, at der er de nødvendige vejledninger ogde rette ledelsesværktøjer i forhold til at overvåge medicineringen i det enkeltepatientforløb.
5
Derfor har jeg bedt Sundhedsstyrelsen om at undersøge muligheden for atoprette et overvågningsprogram for lægemidler i psykiatrien. En systematiskovervågning vil give myndighederne i de enkelte regioner et solidt grundlag forat følge udviklingen i brugen af lægemidler. Og dermed får regionerne mulighedfor at gribe tidligt ind, når der er tegn på, at der finder overmedicinering ellerandre problemer sted.Sundhedsstyrelsen har under deres behandling af sagen, fået dokumentation for,at Region Hovedstadens Psykiatri allerede har rettetvæsentligtop på forholdene.Der er udarbejdet en ny vejledning, og centrene er blevet indskærpet, atSundhedsstyrelsens og regionens egne vejledninger skal følges.
6
Sundhedsstyrelsen vil ikke umiddelbart foretage sig yderligere i forhold tildenne sag med tilsyn i forhold tilorganisationen,fordi regionen efterSundhedsstyrelsens vurdering har reageret og retter op, så det sikres atmedicinering sker efter de retningslinjer, der ligger. Blandt andet pegerSundhedsstyrelsens i notatet på, at en undersøgelse foretaget i regionen oversommeren har vist, at derersket et markant fald i antallet af patienter, der harfået doser over det anbefalede niveau.Men Sundhedsstyrelsen vil nu gå ind og vurdere en række udvalgte patientforløbfor at se på, om de involveredesundhedspersonerhar udvist den omhu ogsamvittighedsfuldhed, som de skal som autoriserede sundhedspersoner. Dennedel af Sundhedsstyrelsens tilsyn i sagen forventes afsluttet inden udgangen afnovember 2012.
7
Og så vil Sundhedsstyrelsen fremover holde sig orienteret om udviklingen iRegion Hovedstadens anvendelse af antipsykotisk medicin og beroligendemedicin i psykiatrien. Derfor har Sundhedsstyrelsen allerede i sidste uge varsletregionen, at man vil holde et møde med dem i januar 2013 i Sundhedsstyrelsen.Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med sagen i Region Hovedstaden tagetkontakt til landets øvrige regioner for at få oplyst, om andre regioner anvenderdet beroligende middel, midazolam, til psykotiske, urolige patienter. Regionernehar overfor Sundhedstyrelsen oplyst, at behandling med midazolam ikke erindført i de øvrige regioner.
8
Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med sagen også fået oplyst af regionerne, atder i de øvrige regioner kun yderst sjældent anvendes antipsykotisk medicin idoser over de anbefalede maksimale døgndoser.
[Spm. AS om hvorfor årlige audits ikke har afdækket overmedicineringen]Jeg går ud fra, at der med ”årlige audits” tænkes på de surveys – som vi pådansk ville kalde undersøgelser -, der blev gennemført som led i Den DanskeKvalitetsmodel, da Region Hovedstadens Psykiatri blev undersøgt ogakkrediteret før sommerferien.
9
Lad mig først slå fast, at Den Danske Kvalitetsmodelikkeer entilsynsmyndighed. Det er Sundhedsstyrelsens opgave at føre tilsyn medsygehusene og sundhedspersonalet.Formålet med Den Danske Kvalitetsmodel er at give sygehusene etledelsesredskab til selv at arbejde med og udvikle deres kvalitet, det kan fx væreat udvikle personalets kompetencer, at udvikle evalueringssystemer og i det heletaget sikre en kvalitetskultur.Konkret gennemføres undersøgelserne - de såkaldte surveys – ved atsundhedsfaglige personer – surveyors - går ind og ser på konkrete processer –patientforløb og/eller arbejdsgange – for at kunne vurdere, hvorvidt sygehusetlever op til akkrediteringsstandarderne i Den Danske Kvalitetsmodel. Det vil
10
sige, omforudsætningerne forat levere kvalitet er til stede. Det erdennevurdering, som danner grundlag for hvorvidt sygehuset opnår akkreditering.Det ligger derfor ikke i Den Danske Kvalitetsmodel, at man som led iakkrediteringen kontrollerer patientbehandlinger på et sygehus eller en afdeling.Men kvalitetssikringen i forhold til medicinanvendelse i Region Hovedstaden er– og det er så sket på baggrund af Sundhedsstyrelsens tilsynssag - fremoverstyrket ved, at regionen nu systematisk kan overvåge udviklingen imedicinforbruget i forhold til den enkelte patient. Og det er dét, der er detvigtige i denne sag.
11
[Spm. AT om, hvordan jeg vil sikre, at problemstillingen omkringovermedicinering tages med ved den fremtidige kvalitetssikring af depsykiatriske centre ]Som bekendt har regionerne ansvaret for driften af sygehusene. Regionerne erderfor også ansvarlige for at sikre kvaliteten i patientbehandlingen.Det betyder, at regionerne skal sikre, at der er de relevante vejledninger oginstrukser på området, og at der er de relevante ledelsesredskaber til at overvåge,at vejledninger og instrukser bliver fulgt. Det er det man tjekker, når DenDanske Kvalitetsmodel foretager sine såkaldte surveys på en afdeling.
12
Lægen har ansvar for at være omhyggelig og samvittighedsfuld, når han ellerhun behandler en patient – også med medicin. Ledelsen har ansvaret for, at derer instrukser, retningslinjer og vejledninger, som lægen skal følge. Og ledelsenhar ansvaret for at sikre, at dette sker. At følge behandlingsindsatsen, altså omden lever op til de fastlagte mål og krav.Regionen skal sikre overvågning af medicinforbruget både generelt og i forholdtil den enkelte patient. Sundhedsstyrelsen har indskærpet Region Hovedstadendette ansvar, og regionen har nu handlet på det, så det er muligt at overvågemedicinforbruget på patientniveau.Og Region Hovedstadens Psykiatri vil følge udviklingen gennem månedligedataudtræk.
13
[Afrunding]Som jeg har understreget, ser jeg meget alvorligt på denne sag og mener, at deter helt uacceptabelt, hvis vi ikke kan have tillid til, at patientsikkerheden er detvigtigste for den enkelte behandler og for ledelserne i psykiatrien.Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at der nu – både fra regionens ogSundhedsstyrelsens side - er blevet taget godt hånd om problemerne medovermedicinering i Region Hovedstadens Psykiatri, men desværre vidner fleresager i pressen for tiden om, at der er behov for yderligere fokus påmedicineringen i psykiatrien. Det får vi lejlighed til at drøfte i det kommendesamråd AÅ.
14
Der skal ikke herske tvivl om, at det er min forventning, at der fremover – både iRegion Hovedstaden og i resten af landet - vil være skærpet opmærksomhed påikke at give unødvendigt høje medicindoser og på, at der ikke gives mangeforskellige typer af medicin på samme tid.Patienterne skal have den nødvendige medicin – hverken mere eller mindre. Oglægerne skal leve op til deres ansvar og sikre, at de ordinerer medicinomhyggeligt og samvittighedsfuldt. Sager som disse gavner ikke patienterne,lægerne eller psykiatriens omdømme. Og sidst men ikke mindst –patientsikkerhedenskalvære i orden.
Tak for ordet