Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1163355_0001.png
1163355_0002.png
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. oktober 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA/ J.nr. 2012-5903
Under henvisning til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalgsbrev af 14. september 2012 følger hermed social- og integrationsmini-sterens endelige svar på spørgsmål nr. 897 (SUU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 897:”På baggrund af den på SUU alm. del - bilag 467 internt omdelte henvendel-se vedr. hjælpemidler til borger med appendikostomi bedes ministeren oply-se, hvad reglerne er for at en patient med appendikostomi kan få bevilgethjælpemidler og om hun finder det er fair, at en patient skal slås så megetmed systemet for at få hjælpemidler”.
Svar:Jeg vil gerne gøre det helt klart, at man naturligvis ikke skal føle, at man skalslås med systemet for at få støtte til hjælpemidler, som man er berettiget til.Retssikkerhedsloven fastslår således, at det er op til kommunen at sikre, aten sag er tilstrækkeligt oplyst til, at der kan træffes en afgørelse, og at sags-behandlingen skal foregå så hurtigt som muligt. Kommunen skal endviderefastsætte en frist for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøg-ning om hjælp, til afgørelsen skal være truffet. Hvis fristen ikke kan overhol-des i en konkret sag, skal borgeren skriftligt have besked om, hvornår enafgørelse kan forventes.Reglerne om støtte til hjælpemidler fremgår af servicelovens § 112, stk. 1.Kommunen skal yde hjælpemidler til borgere med varig funktionsnedsættel-se, hvis hjælpemidlet i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af dennedsatte funktionsevne eller i væsentlig grad kan lette den daglige tilværelsei hjemmet, eller hvis det er nødvendigt for, at borgeren kan udøve et erhverv.Herudover fremgår det af bekendtgørelse om hjælp til anskaffelse af hjæl-pemidler og forbrugsgoder efter serviceloven, at der ydes støtte til stomi-
2
hjælpemidler til personer, som har fået foretaget en af følgende operationer:Kunstig udføring af tyktarmen, kunstig udføring af tyndtarmen eller kunstigudføring af urinveje.Det er kommunernes ansvar at sikre, at borgerne får den hjælp, som de efterloven har ret til, og at sagsbehandlingsreglerne overholdes ved behandlin-gen af den enkelte sag. Såfremt en borger er utilfreds med kommunensafgørelse eller ikke mener, at sagsbehandlingsreglerne er overholdt, harborgeren mulighed for at klage til det sociale nævn, som kan efterprøve så-vel spørgsmålet om ret til hjælp som spørgsmålet om overholdelse af sags-behandlingsreglerne.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen