Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1166142_0001.png
1166142_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 11. oktober 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMIHOSags nr.: 1210079Dok nr.: 1053988
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 14. september 2012stillet følgende spørgsmål nr. 892 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 892:”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 13. september 2012 fra KurtTerkelsen vedr. frit sygehusvalg, jf. SUU alm. del – bilag 464.”Svar:Henvendelsen vedrører patienters ret til forundersøgelse og behandling påprivate klinikker mv. i medfør af det udvidede frie sygehusvalg.Ansvaret for driften af sygehusvæsenet påhviler regionerne, og jeg har ikkemulighed for at gå nærmere ind i konkrete patientsager. For en nærmere stil-lingtagen til den konkrete sag henvises til rådgivning fra patientvejlederne ibopælsregionen.Jeg kan dog bekræfte, at § 15, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 62 af 20. januar2010 om ret til sygehusbehandling m.v., jf. sundhedslovens § 87, har følgendeordlyd:”§

15.

Personer, der er henvist af en læge til sygehusbehandling, kan vælge atblive undersøgt og behandlet på et af de sygehuse, klinikker m.v. her i landeteller i udlandet, som regionsrådene i forening har indgået aftale med herom(aftalesygehuse), hvis bopælsregionen ikke inden for 1 måned efter, at hen-visningen er modtaget, kan tilbyde både forundersøgelse, herunder diagno-stisk undersøgelse, og behandling ved regionens egne sygehuse (regionssy-gehuse) eller et af de sygehuse, som regionen samarbejder med eller sæd-vanligvis benytter (samarbejdssygehuse), jf. dog § 17 og § 18.”Retten til udvidet frit sygehusvalg og dermed retten til henvisning til en privat-klinik m.v., som regionerne har indgået aftale med om den pågældende ydelse(aftalesygehus) omfatter henvisning til sygehusbehandling, herunder forunder-søgelse. Hvis en henvisning er så uklar, at det ikke at det ikke er muligt for sy-gehuset ved modtagelsen af henvisningen at vurdere karakteren af patientensundersøgelses- eller behandlingsbehov, vil sygehuset ofte heller ikke kunnevurdere, om behandlingen kan tilbydes inden for en måned. I den situation ind-træder sygehusets pligt til at informere om og tilbyde viderehenvisning til udvi-det frit valg først, når det er muligt at vurdere karakteren af patientens videreundersøgelsesbehov og evt. behandlingsbehov.
Side 2
Det fremgår af vejledningsmateriale fra den pågældende region, at regionenhenviser patienter til forundersøgelse på privathospitaler som led i udvidet fritsygehusvalg, hvor ventetiden tilsiger det, og hvor der er klarhed over behand-lingen. Den pågældende region har over for mit ministerium bekræftet, at regi-onen ikke stiller krav om, at forundersøgelser til behandling skal foregå på etaf regionens hospitaler, hvis der er tilstrækkelig klarhed over patientens un-dersøgelses- og behandlingsbehov. Den af regionen beskrevne praksis er ef-ter min opfattelse i overensstemmelse med reglerne om udvidet frit sygehus-valg.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Irene Holm