Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1047807_0001.png
1047807_0002.png
1047807_0003.png
1047807_0004.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 29. november 2011Enhed: PrimsundSagsbeh.: hbjSags nr.: 1112398Dok nr.: 729594
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 2. november 2011stillet følgende spørgsmål nr. 89 (alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).
Spørgsmål nr. 89 alm. del:’’Hvad er ministerens holdning til, at der ifølge artiklen ”Pille-reklamer uddeles iskolegårde” i Jyllands-Posten den 1. november 2011 uddeles pille-brochurer iskolegårde? Ministeren bedes endvidere oplyse, hvad ministeren agter at gørefor at nedbringe det store pilleforbrug (misbrug) blandt børn og unge.
Svar:I den nævnte avisartikel oplyses bl.a., at repræsentanter fra ADHD-foreningeni en periode besøger skoler i seks forskellige kommuner fordelt over hele lan-det for at oplyse om lidelsen ADHD hos børn. Oplysningskampagnen foregår ien bus fra ADHD foreningen, hvorfra der uddeles forskellige brochurer. Fire afdisse brochurer er fra lægemiddelfirmaet HB Pharma, som producerer læge-midlet Medikinet, der anvendes som ADHD-medicin til børn.Indledningsvis vil jeg sige, at den udlevering af brochurer til børn også undrermig, og at jeg finder den problematisk.Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Lægemiddelsty-relsen, som jeg har bedt om blev koordineret med en udtalelse fra Sundheds-styrelsen, for så vidt angår spørgsmålet om eventuelle initiativer i forhold tilbørn og unges medicinforbrug.Lægemiddelstyrelsen har udtalt følgende, som jeg kan henholde mig til:”HB Pharma er repræsentant for Medice Arzneimittel, som er indehaveren afmarkedsføringstilladelsen til to receptpligtige lægemidler, Medikinet og Mediki-net CR, til behandling af ADHD hos børn over 6 år.Lægemiddelstyrelsen har den 1. november 2011, på baggrund af artiklen i Jyl-lands Posten, kontaktet ADHD Foreningen og anmodet om at få de omtaltebrochurer tilsendt. Lægemiddelstyrelsen er i øjeblikket ved at vurdere, om derer reklameret ulovligt for receptpligtige lægemidler over for offentligheden. Detfølger af lægemiddellovens § 66, stk. 1, nr. 1, at der over for offentligheden ik-ke må reklameres for lægemidler, som er receptpligtige. Medikinet og andrelægemidler, der indeholder methylphenidat, til behandling af ADHD er recept-pligtige lægemidler. Der må ikke reklameres for denne type lægemidler over
Side 2
for hverken børn eller voksne. Det er kun tilladt at reklamere for receptpligtigelægemidler over for sundhedspersoner.Der er ingen tvivl om, at methylphenidat potentielt kan misbruges, og at der eren risiko for afhængighed af stoffet. Derfor fremgår det af produktresumeernefor denne type lægemidler, at patienterne skal overvåges for risikoen for af-hængighed, forkert brug og misbrug af methylphenidat. Ifølge produktresume-erne kan kronisk misbrug af methylphenidat medføre udtalt tolerance og psy-kisk afhængighed med varierende grad af anormal adfærd.Lægemidler, der indeholder methylphenidat, er godkendt af Lægemiddelsty-relsen til behandling af ADHD hos børn over 6 år, når afhjælpende tiltag aleneer utilstrækkelige, samt til behandling af narkolepsi (sjælden hjernesygdom).Det er receptpligtige lægemidler i udleveringsgruppe ”A§4”, der ifølge recept-bekendtgørelsen kun må udleveres én gang efter samme recept på apoteket,og som er undergivet særlig overvågning.Det fremgår af de godkendte produktresumeer, at behandling af narkolepsi børstyres af læger med speciel erfaring med narkolepsi, og at behandling af børnmed ADHD skal foretages under tilsyn af en læge med speciale i adfærdssyg-domme hos børn. Børn med ADHD, som er i behandling med methylphenidat,skal ifølge produktresumeerne overvåges for risikoen for afhængighed og mis-brug af methylphenidat. Det fremgår af produktresumeerne, at behandling medmethylphenidat ikke er indiceret til alle børn med ADHD, og at beslutningenom at anvende lægemidlet skal være baseret på en meget grundig vurderingaf sværhedsgrad og varighed af barnets symptomer i forhold til barnets alder.Det fremgår endvidere af produktresumeerne med hensyn til ADHD, at rele-vant pædagogisk støtte er essentiel, og at psykosocial intervention sædvanlig-vis er nødvendig. Det fremgår endvidere af produktresumeerne, at hvis dissetiltag alene er utilstrækkelige, skal beslutningen om at ordinere stimulerendemidler baseres på en meget indgående vurdering af sværhedsgraden af bar-nets symptomer, og at methylphenidat altid skal anvendes på denne måde ioverensstemmelse med den godkendte indikation samt forskrifter/diagnostiskeretningslinjer.Disse restriktioner om udlevering og behandling har til formål at forebyggemisbrug og sikre korrekt brug af lægemidlerne. Der er efter styrelsens opfattel-se ikke behov for opstramninger i forhold til disse restriktioner vedrørende læ-gemidler, der indeholder methylphenidat.Methylphenidat er også undergivet en række restriktioner med hensyn til im-port, eksport, håndtering og destruktion af lægemidler, der indeholdermethylphenidat.Lægemiddelstyrelsen har generelt kun modtaget ganske få indberetninger ommisbrug af lægemidler hos børn og unge under 18 år.Giftlinien har oplyst, at de i perioden fra 2007 til november 2011 modtaget i alt571 henvendelser vedrørende methylphenidat. Heraf er 178 henvendelservedrørende børn og unge under 15 år. Giftlinjen har understreget, at tallet
Side 3
dækker alle henvendelser om methylphenidat, og ikke kun henvendelser ommisbrug.”Sundhedsstyrelsen har udtalt følgende, som jeg kan henholde mig til:”En læge er i henhold til autorisationslovens § 17 forpligtet til at udvise omhuog samvittighedsfuldhed. Dette gælder også ved udskrivning af medicin.Hvad angår medicinsk behandling af børn med AHDH fremgår det af Sund-hedsstyrelsens ”Vejleding om medikamentel behandling af børn og unge medpsykiske lidelser” fra 2007, at det primært skal være en speciallæge i børne-og ungdomspsykiatri, som skal tage stilling til og indlede den medicinske be-handling.Hos unge og voksne har Sundhedsstyrelsen i ”Vejledning om ordination af af-hængighedsskabende lægemidler” pointeret, at diagnosen ADHD hos unge ogvoksne altid skal stilles af en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri ellerspeciallæge i psykiatri, inden patienten evt. sættes i medikamentel behandling.Forud for behandlingen med centralstimulerende lægemidler, af både børn ogvoksne skal den for behandlingen ansvarlige læge opstille en behandlingsplan,hvoraf det bl.a. skal fremgå hvilken effekt og hvilke bivirkninger, der kan for-ventes af behandlingen, og hvor lang tid behandlingen forventes at vare.Lægen skal ved fornyelser af recepten, være opmærksom på, at den forbrugtedosis modsvarer, hvad barnet har fået ordineret. Sundhedsstyrelsen har gjortlægerne særligt opmærksomme på, at forældre til barnet skal informeres om,at medicinen i hjemmet bør opbevares utilgængeligt for uvedkommende.Sundhedsstyrelsen overvåger lægers udskrivninger af afhængighedsskabendelægemidler, herunder udskrivningen af centralstimulerende lægemidler. Hvisen læge har et udsædvanligt udskrivningsmønster generelt eller til enkelte pa-tienter bliver lægen bedt om at fremsende en redegørelse for dette til Sund-hedsstyrelsen. Hvis Styrelsen ikke anser dette for tilstrækkeligt, vil der bliveoprettet tilsynssager og iværksat faglige sanktioner over for lægen. Sundheds-styrelsen kan som yderste konsekvens begrænse lægens ret til at ordineredisse lægemidler.Sundhedsstyrelsen er ved at revidere sin vejledning om behandling af børn ogunge med psykiske lidelser. I denne vil kravene til den medicinske behandlingaf bl.a. børn og unge med ADHD blive præciseret.Grundet stigning i forbruget af centralstimulerende stoffer har Sundhedsstyrel-sen indkaldt til et møde med en række centrale aktører inden for området den5. december 2011. På mødet vil nye initiativer inden for området blive præsen-teret, ligesom der vil blive drøftet om der er behov for yderligere tiltag inden forområdet.”Som det fremgår af disse udtalelser, vil Lægemiddelstyrelsen afklare, hvorvidtudleveringen af de omtalte brochurer har været lovlig, og Sundhedsstyrelsenvil undersøge behovet for nye initiativer i forhold til forbruget af centralstimule-rende stoffer.
Side 4
Jeg vil underrette Sundhedsudvalget, når disse forhold er afklaret.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/ Dorthe Eberhardt Søndergaard