Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1175739_0001.png
1175739_0002.png
1175739_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 8. november 2012Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMLPJSags nr.: 1209695Dok nr.: 1051083
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 13. september 2012stillet følgende spørgsmål nr. 888 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra ikke-medlem af udvalget (MFU) Özlem Sara Cekic (SF).Spørgsmål nr. 888:Ministeren bedes oplyse, hvilke offentlige behandlingstilbud der findes formisbrugere af benzodiazepiner, herunder hvilke psykiatriske afdelinger der til-byder afvænningsbehandling for misbrugere af benzodiazepiner.Svar:Jeg har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Danske Regioner.På baggrund af heraf kan generelt oplyses, at patienter der er afhængige afbenzodiazepiner og ikke har andre psykiatriske lidelser, normalt håndteres hosalment praktiserende læge eller i kommunalt regi. Der findes ikke i hospitals-regi i psykiatrien et tilbud om aftrapning af benzodiazepiner, med mindre der ertale om komplicerende forhold i form af komorbiditet (patienter med både psy-kisk sygdom og misbrug - dobbeltdiagnoser). For indlagte patienter i voksen-psykiatrien, herunder retspsykiatrisk afdeling, kan der som led i samlet be-handling ske aftrapning/behandling af benzodiazepinmisbrug. Det vil i den si-tuation blive indarbejdet i behandlingsplanen. Der er sædvanligvis ikke patien-ter indlagt, hvor benzodiazepinmisbrug er eneste behandlingsårsag.Endvidere oplyser Danske Regioner følgende:”Region HovedstadenBehandling af misbrug, herunder misbrug af benzodiazepiner, sker enten hosegen læge eller i det kommunale/eventuelt private misbrugsbehandlingssy-stem.Der findes i hospitalsregi i Region Hovedstadens Psykiatri kun tilbud om af-trapning af benzodiazepiner for patienter med komorbiditet (patienter med bå-de psykisk sygdom og misbrug – også betegnet patienter med dobbeltdiagno-ser). I så fald behandles patienterne på hovedfunktionsniveau på PsykiatriskCenter Amager, Psykiatrisk Center Ballerup, Psykiatrisk Center Glostrup, Psy-kiatrisk Center København, Psykiatrisk Center Nordsjælland, Psykiatrisk Cen-ter Bornholm, Psykiatrisk Center Frederiksberg, Psykiatrisk Center Sct. Hanseller Psykiatrisk Center Hvidovre. Hvis der er tale om et særligt kompliceret til-fælde, behandles patienten i regionsfunktionen på Psykiatrisk Center Sct.Hans.
Side 2
Region Hovedstadens Psykiatri modtager enkelte henvisninger, som udeluk-kende vedrører behandling af misbrug af benzodiazepiner, men disse afvises ivisitationen med henblik på henvisning til behandlingstilbud, som ovenfor an-ført. Det vurderes, at der er tale om ganske få henvisninger til Region Hoved-stadens Psykiatri.Region SjællandRegionerne har ansvaret for misbrugsbehandling af psykiatriske patienter un-der indlæggelse, og der tilbydes derfor på alle voksenpsykiatriske afdelinger iregionen afvænningsbehandling til indlagte patienter. Kommunerne har ansva-ret for misbrugsbehandling, som ikke er indlagt i psykiatrien, dvs. både patien-ter som er i et ambulant forløb i psykiatrien, og patienter som ikke har tilknyt-ning til behandlingspsykiatrien.Der skelnes i den sammenhæng ikke mellem typen af misbrug, og misbrug afbenzodiazepiner er således også dækket af denne arbejdsdeling.Region NordjyllandVed behov foregår screening og behandling af misbrug af Benzodiazepiner påalle psykiatriens voksenpsykiatriske afdelinger: Afdeling Nord, Afdeling Syd,Afdeling Thy Mors og Retspsykiatrisk AfdelingRegion MidtjyllandDe psykiatriske afdelinger i regionen tilbyder afrusning til misbrugere af ben-zodiazepiner, når de samtidig er psykisk syge. Dvs. regionen tilbyder den akut-te hjælp. Behandlingen gives både ambulant og under indlæggelse på stort setalle psykiatriske afdelinger.Regionen giver afvænningsbehandling til de indlagte patienter. Der udarbejdesi samarbejde med de praktiserende læger et afvænningsprogram for den en-kelte patient. Et brat ophør af medicinen kan give abstinenser, hvilket er tegnpå afhængighed, hvorfor brugerne skal gennemgå en langsom nedtrapning afbehandlingen af benzodiazepiner hos den praktiserende læge.Region SyddanmarkDer behandles i psykiatrien primært komplicerede tilfælde af benzodiazepin-afhængighed. Ukomplicerede tilfælde af medicinafhængighed behandles pri-mært hos almenpraktiserende læge eller i kommunalt regi.Man sikrer, at alle patienter, der er misbrugere af benzodiazepiner, får be-handling, uanset hvilken afdeling eller funktion de er tilknyttet. Hvis behand-lingsstedet ikke selv varetager den specifikke behandling, vil man sikre, at pa-tienten henvises til en anden afdeling eller funktion, der kan varetage behand-lingen.Psykiatrisygehuset i Region Syddanmark består af følgende afdelinger:Lokalpsykiatrien i: Aabenraa, Augustenborg, Brørup, Esbjerg, Fredericia, Ha-derslev, Middelfart, Odense, Ribe, Svendborg, Tønder, Varde og Vejle.Psykiatriske afdelinger i: Augustenborg og Haderslev, Esbjerg-Ribe, Kolding,Middelfart, Odense, Svendborg og Vejle.
Side 3
Børne- og ungdomspsykiatrien i: Augustenborg, Esbjerg, Kolding og Odense.Gerontopsykiatriske afdelinger i: Augustenborg og Haderslev, Vejle og Kol-ding, Odense og Varde.Retspsykiatriske afsnit i: Odense, Middelfart og Ribe.Oligofrenien i: Haderslev, Vejle og OdenseAfdelinger for traume- og torturoverlevere i Vejle, Odense og Haderslev.”Jeg kan henholde mig til ovenstående oplysninger fra Danske Regioner.Herudover har KL oplyst, at kommunerne alene betaler for udtrapningsforløbhos private behandlingscentre, når der er tale om borgere, som kommunenhar et behandlingsansvar for. Det vil sige at misbrugere, der er i almindeligmisbrugsbehandling, og som har et misbrug af fx benzodiazepiner ved sidenaf, også bliver udtrappet af benzodiazepinmisbruget i forbindelse med den an-den misbrugsbehandling. Hvis borgeren alene har et behandlingskrævendemisbrug med benzodiazepiner henvises borgeren til udtrapning hos den ordi-nerende læge.Jeg kan hertil oplyse, at kommunerne kan vælge at betale for målrettet be-handling for medicinafhængighed på en privat behandlingsinstitution, menkommunen har ikke pligt til det efter gældende lovgivning.Jeg kan endelig oplyse, at selve opgavedelingen mellem kommunen, almen-praksis og psykiatrien er beskrevet i sundhedsaftalerne mellem regioner ogkommuner.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Lene Paikjær Jensen