Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1146978_0001.png
1146978_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 22. marts 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: DEPMHESags nr.: 1112359Dok nr.: 866083
Kære medlemmerPå samrådet den 8. november 2011 om gravides brug af antidepressiv medi-cin gav minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag tilsagn om at indhen-te og oversende notater fra Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen omfølgende:En beskrivelse af processen i forbindelse med gennemførelse af æn-dringer af lægemidlers produktresumeer.En beskrivelse af hvordan Lægemiddelstyrelsen tilrettelægger kontrol-len med lægemidlers indlægssedler.En vurdering af de mulige årsager til stigningen i gravides forbrug afantidepressiv medicin.
Jeg vedlægger på den baggrund notater fra Lægemiddelstyrelsen (pr. 1 marts2012 Sundhedsstyrelsen) om processen i forbindelse med ændring af læge-midlers produktresumeer og om tilrettelæggelsen af kontroller med indlægs-sedler.Desuden vedlægger jeg min endelige besvarelse af d.d. af SSU alm. delspørgsmål nr. 88, der behandler de mulige årsager til stigningen i gravidesforbrug af SSRI-lægemidler, der er den type af antidepressiv medicin, somhyppigst anvendes af gravide.Endelig vedlægger jeg i forlængelse af tidligere indenrigs- og sundhedsmini-ster Bertel Haarders besvarelse af SSU alm. del spørgsmål nr. 787 af 23. juni2011 Sundhedsstyrelsens notat om resultaterne af en registerundersøgelseom misdannelser i forbindelse med gravides brug af SSRI-lægemidler, somnetop er afsluttet.Undersøgelsen har haft til formål at afdække, om der i gruppen af SSRI-lægemidler er lægemidler, som er forbundet med en lavere risiko for misdan-nelser hos fostre og nyfødte, end andre.Resultaterne af undersøgelsen peger på, at hyppigheden af misdannelser erlet forhøjet vedalleSSRI-lægemidler. Undersøgelsen peger dog også på, atman ikke entydigt kan tilskrive den øgede forekomst af misdannelser til en bio-logisk effekt af SSRI-lægemidler, men at der også kan være andre faktorer in-volveret. Der foreligger således den teoretiske mulighed, at kvinder, der indlø-ser recepter på SSRI-lægemidler, adskiller sig fra andre kvinder på punkter,der kan være årsag til den øgede forekomst af misdannelser.
Side 2
Registerundersøgelsen vil blive sendt til Det Europæiske Lægemiddelagentur(EMA) med henblik på at resultaterne drøftes i agenturets bivirkningskomité.Resultaterne af undersøgelsen er desuden omtalt overfor danske læger, spe-ciallæger, relevante lægevidenskabelige selskaber og patientforeninger. Ende-lig forventes det, at studiet bliver publiceret i et anerkendt internationalt medi-cinsk tidsskrift med peer-review medio 2012.
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Mette Touborg Heydenreich