Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1164357_0001.png
1164357_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 9. oktober 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMTKSags nr.: 1209353Dok nr.: 1051485
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 3. september 2012stillet følgende spørgsmål nr. 864 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 864:”Ministeren bedes oplyse, i hvilke regioner ambulancepersonalet foretager in-tubering.”
Svar:Ministeriet har til brug for min besvarelse af spørgsmålet anmodet Danske Re-gioner om en udtalelse.Danske Regioner har oplyst følgende:

”Region Hovedstaden

I Region Hovedstaden er det kun læger, der foretager endotracheal intubation.

Region Sjælland

I Region Sjælland foretager ambulancepersonalet ikke endotracheal intubation– dvs. de har ikke kompetence til at nedlægge en tube/slange gennem næseeller mund til luftrør nedenfor stemmelæber.Udvalgte grupper af ambulancepersonalet i Region Sjælland (Paramedicinere)har efter ekstra-uddannelse kompetence til at anlægge ”Larynxmaske” – dvs.at nedlægge tube/slange gennem munden i øvre luftveje til ovenfor stemme-læber.

Region Syddanmark

Ambulancepersonalet intuberer ikke i Region Syddanmark.

Region Midtjylland

I Region Midtjylland intuberer paramedicinere ikke.Når der er tale om både anæstesi og intubation præhospitalt sker det vedanæstesilæge - dog kan en præhospital anæstesilæge give konkret ordinationtil en anæstesisygeplejerske om dette, såfremt dette vurderes nødvendigt atgøre før lægens ankomst. I praksis sker det meget sjældent. Anæstesisyge-plejerske kan selvstændigt intubere ved hjertestop, hvor der ikke er brug for atgive anæstesi forinden.
Side 2

Region Nordjylland

I Region Nordjylland laves i dag en undersøgelse, hvor paramedicinere intube-rer patienter genoplivet efter hjertestop. De giver ingen medicin for at intubere,patienterne er bevidstløse og uden reflekser. Undersøgelsen vil ikke blive an-vendt efter 31. december 2012.Fra 1. januar 2013 er alle paramedicinerne i Region Nordjylland ”omskolet” ogvil i stedet bruge larynxmaske.”Jeg kan henholde mig til Danske Regioners oplysninger.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Tove Kjeldsen