Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 19. september 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMJMJSags nr.: 1208904Dok nr.: 1035418
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 23. august 2012 stil-let følgende spørgsmål nr. 835 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra StineBrix (EL).Spørgsmål nr. 835:’’Ministeren bedes oplyse, om det er lovligt for kommunerne at undlade at giveen specialiseret genoptræning, der opfylder, hvad der står i genoptrænings-planen fra sygehuset til en person, som er hjerneskadet.”Svar:Sundhedslovens § 84 forpligter regionsrådet til at tilbyde en individuel,skriftliggenoptræningsplan til patienter, der har et lægefagligt begrundet behov forgenoptræning efter udskrivning fra sygehus.Når patienter udskrives fra sygehus med et lægefagligt begrundet behov forgenoptræning, som er beskrevet i genoptræningsplanen, er al ambulant gen-optræning et kommunalt myndighedsansvar i henhold til sundhedslovens §140 og et kommunalt finansieringsansvar i henhold til sundhedslovens § 251.Genoptræningsydelser skal imidlertid leveres af det regionale sygehusvæsen,hvis det fremgår af genoptræningsplanen, at patienten har behov for speciali-seret, ambulant genoptræning. I denne situation har bopælskommunen myn-digheds- og finansieringsansvaret for opgaven, mens det regionale sygehus-væsen har driftsansvaret.Specialiseret ambulant genoptræning skal ydes i en af følgende situationer:Hvis patienten har behov for genoptræning, der kræver et samtidigt el-ler tæt tværfagligt samarbejde på speciallægeniveau med henblik påen tæt koordinering af genoptræning, udredning og behandling.Hvis patienten har behov for genoptræning, der af hensyn til patien-tens sikkerhed forudsætter mulighed for bistand fra andet sundheds-fagligt personale, som kun findes i sygehusregi.
Kommunernes myndighedsansvar efter sundhedslovens § 140 indebærer, atkommunerne har ansvaret for at tilbyde genoptræning vederlagsfrit på grund-lag af den lægefaglige vurdering af genoptræningsbehovet, som er indeholdt igenoptræningsplanen. Det bemærkes, at kommunerne ikke efter lovgivningenhar kompetence til at tilsidesætte den lægelige vurdering af patientens genop-træningsbehov, herunder vurderingen af om patienten har behov for speciali-seret ambulant genoptræning på sygehus.
Side 2
Ambulant genoptræning skal ydes med udgangspunkt i genoptræningsplanensbeskrivelse af borgerens funktionsevne og det beskrevne behov for genoptræ-ning på udskrivningstidspunktet.Genoptræningsplanerne skal ikke indeholde en beskrivelse af den funktions-evne, der kan forventes som resultat af genoptræningen. Genoptræningspla-nen skal heller ikke indeholde en beskrivelse af metode, omfang eller karakteraf den genoptræningsindsats, der skal ydes til den enkelte patient efter ud-skrivning fra sygehus. Det er kommunen, eller sygehuset for så vidt angårspecialiseret, ambulant genoptræning, der afgør metode, omfang eller karakte-ren af den genoptræningsindsats, der skal ydes til den enkelte patient.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Jacob Meller Jacobsen