Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1047048_0001.png
1047048_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Liselott Blixt[email protected]Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg[email protected]
Dato: 28. november 2011Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMKAVSags nr.: 1112065Dok nr.: 696798
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 27. oktober 2011stillet følgende spørgsmål nr. 78 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).

Spørgsmål nr. 78:

’”Ministeren bedes redegøre for omkostningerne ved at udstyre sundhedskor-tet med billedidentifikation, såfremt man udskifter sundhedskortet i takt medfornyelse af pas og dermed genanvender pasfotoet på sundhedskortet (underforudsætning af, at kommunerne har det tekniske udstyr).”

Svar:

Sundhedskortet, som det findes i dag, er ikke et ID-kort. Formålet er at doku-mentere retten til sundhedsydelser, betalt af det offentlige, og ikke identifikati-on af den enkelte borger.Et ID-kort, der opfylder de nødvendige sikkerhedskrav (som eksempelvis pas),vil koste mere, end det koster at producere det nuværende sundhedskort. Detvurderes, at 14 kr. forproduktionaf et tilstrækkelig sikkert ID-kort med den for-1nødne kvalitet er realistisk. Det skal understreges, at den endelige pris førstkan fastsættes, når forholdet for produktionsgrundlaget er kendt, og kortetsendelige udformning er specificeret, herunder om der skal chip og/eller mag-netstribe på. Hvis magnetstriben erstattes med en mere sikker og fremtidssik-ret chip, vil der kunne påregnes følgeomkostninger til udskiftning af sundheds-sektorens nuværende terminaler.Hertil kommerportofor udsendelse af sundhedskort til borgerne, som i dagudgør 4,18 kr. pr. kort (ved udsendelse med C-post).Med hensyn tiladministrationhar Københavns Kommune anslået en borger-2henvendelse ved personlig betjening til at koste 80 kr. pr. henvendelse. For-ventningen med hensyn til administration af billede på sundhedskortet er, at al-le borgere som udgangspunkt skal møde op i borgerservicecentret, da det skalverificeres, at kortindehaver og billede stemmer overens. Det vil sige, at om-kostningen vil være 80 kr. pr. kort.
12
Sundhedskortet koster i sin nuværende form 1,93 kr. pr. kort at producere.Side 23 i publikationen ”En enkel, effektiv og sammenhængende offentligt sektor – Debatpjece
om den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015” (februar 2011).
Side 2
Fratrækkes sundhedskort til personer under 15 år (billedet på kortet vil for-holdsvist hurtigt være utidssvarende i forhold til udseende) bliver der tale omudskiftning af i alt ca. 4,7 mio. kort.Den samlede udgift for udskiftning af alle kort anslås dermed at være ca. 460mio. kr. Hertil kommer udskiftning af sundhedssektorens nuværende termina-ler og den løbende udskiftning af kort. Det bemærkes, at ovenstående om-kostningsvurdering er behæftet med usikkerhed. Hvis vurderingen skal værebehæftet med mindre usikkerhed, kræves en mere dybdegående analyse aføkonomien.Med hensyn til udskiftning af pas har Rigspolitiet oplyst, at der udstedes ca.600.000.-700.000 nye pas årligt, men at ikke alle borgere er i besiddelse af etpas. Pasbilleder gemmes i systemet i 5 uger, inden de af sikkerhedsmæssigeårsager skal destrueres. For voksne skal passet – og dermed også pasbilledet– udskiftes hvert 10. år.Der udstedes ca. 1,8 mio. nye sundhedskort om året. Sundhedskortet udskif-tes hver gang, der er nye oplysninger på kortet, som f.eks. ny adresse, ny læ-ge eller nyt navn.Et system, hvor billede på sundhedskort relateres til pasbilleder vil således ik-ke opfange de borgere, der ikke er i besiddelse af et pas, ligesom tidsinterval-lerne for udskiftning af pasbillede og fornyelse af sundhedskortet er forskellige.
Med venlig hilsen
Astrid Krag / Katrine Skjærris Olsen Vasegaard