Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1153644_0001.png
1153644_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 5. september 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSBPESags nr.: 1208519Dok nr.: 1009379
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 6. august 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 772 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jane Heit-mann (V).Spørgsmål nr. 772:’’Ministeren bedes oplyse hvilke initiativer ministeren har iværksat siden be-svarelsen af samrådsspørgsmål AC den 10. maj 2012 om bl.a. sikkerhed pålandets psykiatriske afdelinger, for at forbedre visitationerne på de psykiatriskeafdelinger med f.eks. metaldetektorer, som det kendes fra lufthavne - og somministeren på samrådet udtrykte velvilje overfor.”Svar:Som bekendt har vi et decentralt sundhedsvæsen, hvor det er regionerne, derhar ansvaret for driften af sygehusene. Det omfatter også ansvaret for sikker-hed på sygehusene, herunder i psykiatrien.Jeg har noteret mig, at alle regioner har detaljerede retningslinjer og instrukserfor visitering på de psykiatriske afdelinger, og at det voldsomme knivoverfaldpå to sygeplejersker og en læge på psykiatrisk afdeling i Odense i marts må-ned medførte, at regionerne gennemgik relevante retningslinjer og instrukserfor på ny for at sikre, at de er praktisk anvendelige og opfylder behovet for sik-kerhed. Derudover er der i psykiatriledelseskredsen i Danske Regioner nedsaten tværregional arbejdsgruppe om sikkerhed i psykiatrien.Disse oplysninger fremgår også af den redegørelse over voldsrelaterede ulyk-ker i psykiatrien, som Danske Regioner sendte til Folketingets Sundheds- ogForebyggelsesudvalg samt partiernes sundheds- og psykiatriordførere den 18.juni 2012, og som jeg oversendte til Folketingets Sundheds- og Forebyggel-sesudvalg i forbindelse med min besvarelse af spm. 636 den 29. juni 2012.Jeg kan derfor konstatere, at episoden i Odense har sat fornyet fokus på sik-kerheden i regionerne, og at regionerne lever op til deres ansvar og tagerhånd om problemet.Med hensyn til spørgsmålet om brugen af metaldetektorer på de psykiatriskeafdelinger gav jeg på samrådet udtryk for at være åben for, at vi i satspulje-kredsen kunne tage spørgsmålet op, hvis det alene er spørgsmålet om øko-nomi, der gør, at de psykiatriske afdelinger ikke har metaldetektorer. Jeg harefterfølgende noteret mig, at ikke alle psykiatriske afdelinger mener at havebehov for metaldetektorer. Senest er en centerchef i en artikel i Dagens Medi-cin den 3. august 2012 citeret for at sige, at han ikke er tilhænger af metalde-
Side 2
tektorer, idet det vil skabe en falsk tryghed og måske vil sænke opmærksom-heden fra personalet.Regionerne har heller ikke over for mig udtrykt behov for at få midler til at op-sætte metaldetektorer.Jeg lovede på samrådet at indhente oplysninger om rapporterede hændelser ipatientsikkerhedssystemet vedr. vold mod personalet, samt at oversende kopiaf det indberetningsskema, der anvendes til sådanne indberetninger.

./.

Jeg vedlægger i den forbindelse en formular fra en sag fra Patientombuddetstestsystem, hvor brugere af systemet kan teste systemets funktioner m.m. Derer derfor tale om en opdigtet sag.Med hensyn til indberetningerne vedr. utilsigtede hændelser har Patientom-buddet sendt vedlagte rapport. Patientombuddet har oplyst, at der er søgt efterrapporterede hændelser i DPSD2 (2. version af Dansk Patientsikkerhedsdata-base), hvor vold mod personalet er en central del af hændelsen. Patientom-buddet har oplyst mig om, at det ikke er muligt at begrænse en søgning iDPSD2 til hændelser, der alene vedrører psykiatrien. De fremfundne hændel-ser er derfor uden denne begrænsning.

./.

Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Susanne Beck Petersen