Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1160550_0001.png
1160550_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 28. september 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: hekSags nr.: 1208011Dok nr.: 1033012
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 24. juli 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 755 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 755:’’Hvad er ministerens holdning til, at der, jf. DR’s artikel ”719 tilbydes hiv-kontrol efter fejl” den 19. juli 2012, skulle gå så lang tid, (man vidste det imarts), før man sendte breve ud til disse mennesker?”Svar:Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg bedt Region Sjælland om enredegørelse for hændelsesforløbet i forbindelse med en defektspecialvaskemaskine på Slagelse Sygehus i foråret. Region Sjælland oplyserfølgende:”Da fejlen på en adaptor i en skopvaskemaskine på Kirurgisk afdeling, Slagel-se Sygehus, blev opdaget i marts 2012, blev den pågældende del af maskinenstraks udskiftet, så risiko for smitte af fremtidige patienter kunne elimineres.Sygehus Syd orienterede allerede, da fejlen blev opdaget, Embedslægeinstitu-tionen om problemet og traf aftale om den videre proces.I den følgende periode foregik der en manuel gennemgang af registreringer forsamtlige patienter, undersøgt med det pågældende apparatur siden leveringenaf adaptoren i juli 2011. For hver patient blev det undersøgt, om apparaturetbrugt ved undersøgelse var rengjort i den defekte vaskemaskine. Gennem-gangen foregik ved at sammenholde oplysninger fra kvalitetsdatabasen ”En-dobase” med samtlige patientjournaler fra perioden. Leverandøren – Olympus- har bistået afdelingen med opgaven.Efter at have isoleret 719 patienter, som var undersøgt med et skop, der errengjort i den defekte vaskemaskine, blev det efterkontrolleret, om der var re-gistreret en positiv bloddyrkning på de pågældende. Denne kontrol afsløredeikke bakteriel infektion hos nogen af de berørte patienter.Den 6. juni 2012 kunne Sygehus Syd overfor Embedslægeinstitutionen orien-tere om, at man nu havde overblikket over antallet af berørte patienter, og atder ikke var konstateret bakteriel infektion. Sygehuset bad samtidig Embeds-lægeinstitutionen om at tage stilling til, hvorvidt sygehuset skulle kontakte pati-enterne og tilbyde undersøgelse for viral infektion – den minimale risiko forsmitteudsættelse taget i betragtning.
Side 2
Embedslægeinstitutionen svarede med brev af den 14. juni 2012, i hvilket Em-bedslægerne bekræftede behovet for indkaldelse og undersøgelse af patien-terne.Sygehusledelsen og afdelingen påbegyndte herefter straks planlægningen,som omfattede:Udformning af brev til patienterneAftaler med afdelingens personale om håndtering af de patienter, somønskede henvisning til undersøgelseHåndtering af patienter, som måtte ønske yderligere information udover den skriftlige henvendelse eller alternativt samtale med en læge iafdelingenAftaler med Kl. biokemisk afdeling om procedure for henvisning og af-givelse af prøvesvar til Kirurgisk afdelingProcedure for afgivelse af prøvesvar fra Kirurgisk afdeling til de under-søgte patienterAftaler med Medicinsk Afdeling, Slagelse Sygehus om henvisning afevt. patienter, smittet med HIV eller HepatitisOrientering af offentligheden ved pressemeddelelse
Det ovenstående set-up var på plads primo juli, hvorefter brevene kunne skri-ves og afsendes fra mandag den 16. juli 2012.”Til brug for besvarelsen har jeg endvidere bedt om Sundhedsstyrelsens vurde-ring af hændelsesforløbet.Sundhedsstyrelsen oplyser, ”at Slagelse Sygehus’ reaktion på hændelsen ikkevil give anledning til kritik fra Sundhedsstyrelsen, herunder for så vidt angår deindholds- og tidsmæssige aspekter.Den procedure, som Slagelse Sygehus har udarbejdet efter sygehuset opda-gede en fejl på en adaptor i en skopvaskemaskine på Kirurgisk afdeling, erudarbejdet på baggrund af rådgivning fra Sundhedsstyrelsen. Styrelsen er så-ledes enig i de procedurer, som Slagelse Sygehus har udarbejdet.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens vurdering.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Helle Krarup