Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1148906_0001.png
1148906_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 20. august 2012Enhed: JURMEDSagsbeh.: MAKISags nr.: 1207072Dok nr.: 1004997
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 18. juli 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 749 (alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen j.klint (S).Spørgsmål nr. 749:’’Hvad kan ministeren oplyse om praksis for og konsekvenser af religiøst be-tinget omskæring af drenge i Danmark, herunder i hvilket omfang der de sidste4 år har været patientsager, hvor en privat udført omskæring har medført ska-der på barnet?”Svar:Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Patientfor-sikringen, Patientombuddet og Sundhedsstyrelsen, hvortil jeg kan henholdemig.Patientombuddet har oplyst følgende:”Patientombuddet kan oplyse, at Sundhedsvæsenets Patientklagenævn i perio-den fra 2008 til og med 2010 traf afgørelser i 4 patientklagesager vedrørende ri-tuel omskæring af drenge. Nævnet fandt grundlag for kritik af den behandlendelæge i 3 af sagerne, heraf blev der i 2 sager givet kritik med indskærpelse, idetden behandlende læge ikke havde sikret relevant og tilstrækkelig smertebe-handling. Kritikken vedrørte i øvrigt mangelfuld journalføring.Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, som pr. 1. januar 2011 afløste Sund-hedsvæsenets Patienklagenævn, traf i 2011 afgørelser i 6 sager vedrørende ri-tuel omskæring af drenge. Nævnet fandt ikke i de omhandlede sager grundlagfor at kritisere den behandlende læge.Det fremgår ikke af sagerne, at der i nogen af tilfældene opstod varige skadersom følge af behandlingen.”
Patientforsikringen har oplyst følgende:”Ifølge Patientforsikringens oplysninger er det generelt således, at rituelle om-skæringer – for så vidt angår borgere med tilknytning til det islamiske trossam-fund – foretages hos privatpraktiserende speciallæger, og – for så vidt angårdet mosaiske trossamfund – af en rabbiner under overværelse af en ansvarligpraktiserende læge.Det er på den baggrund også Patientforsikringens vurdering, at skader i tilknyt-ning til rituelle omskæringer generelt er omfattet af klage og erstatningslovensdækningsområde, jf. lovens § 19.
Side 2
Der er i Patientforsikringens database i de seneste 4 år (1. juli 2008 – 30. juni2012) registreret 1 anmeldelse vedrørende skade som følge af rituel omskæ-ring. Omskæringen blev udført hos en privatpraktiserende speciallæge, hvor derefterfølgende blev konstateret en behandlingskrævende blødning. Der var ikkeknyttet noget sygdomsforløb til blødningen, ligesom der ikke var nogle varigefølger heraf. Sagen afvistes under henvisning til, at der ikke som følge af blød-ningen var opstået en skade, som kunne medføre erstatning, der oversteg lo-vens minimumsgrænse på 10.000 kr.Der gøres afslutningsvis opmærksom på, at de statistiske oplysninger er base-ret på udtræk fra Patientforsikringens database. Det angivne tidsinterval forsøgningen omfatter verserende og uafsluttede sager. Derfor kan data endnu ik-ke forventes at være komplette. Af samme grund kan der derfor forekommeændringer i data over tid således, at en senere søgning med samme kriterierkan vise et andet resultat. Eventuelle afvigelser vurderes dog ikke at kunne væ-re af væsentlig omfang.”
Sundhedsstyrelsen har oplyst følgende:”De tilsynssager, som Sundhedsstyrelsen har kendskab til, handler om læger,der udfører religiøse omskæringer. I alle sagerne er det lægen, der foretageroperationen. Sundhedsstyrelsen har ikke behandlet tilsynssager, hvor lægenhar anvendt medhjælp.Sundhedsstyrelsen har i disse sager ikke fundet grundlag for at kritisere læger-nes operationer, men fundet at lægens information forud for operationerne kun-ne have været mere fyldestgørende, ligesom informationen om smertebehand-lingen efter operationen kunne have været mere optimal.”
Jeg kan desuden henvise til min besvarelse af 2. juli 2012 af udvalgetsspørgsmål nr. 611 (alm. del).
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/ Julie Marie Cederholm