Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1146051_0001.png
1146051_0002.png
Folketingets Sundheds- og ForebyggelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har i brev af 4. juli 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 723 (SUU alm. del), som hermed besvares.
30. juli 2012J.nr. 20120202900

Spørgsmål nr. 353:

Ministeren bedes kommentere henvendelse fra LMS - Landsforeningen modspiseforstyrrelser og selvskade - vedr. oplæg om undersøgelse af muligheden for atbruge arbejdsmiljøloven i forhold til modellers trivsel, jf. SUU alm. del -bilag 182.”

Endeligt svar:

Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som oplyser følgende:”Arbejdsmiljøloven omfatter med nogle få undtagelser alt arbejde for en arbejdsgi-ver. Modeller er således omfattet af arbejdsmiljøloven, når de udfører arbejde foren arbejdsgiver.Spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om arbejde for en arbejdsgiver, afgøres ud fra,om de pågældende bliver instrueret i arbejdet, om der føres tilsyn og kontrol medderes arbejde, samt om der stilles arbejdsudstyr og arbejdsrum til rådighed for ar-bejdet. Hvis det er tilfældet, er der tale om arbejde for en arbejdsgiver, og arbejds-giveren vil have ansvaret for, at arbejdsforholdene er i orden, og at arbejdsmiljølo-ven overholdes.Når der er tale om arbejde for en arbejdsgiver, kan arbejdsgiveren enten være mo-delbureauet eller den virksomhed (fx et reklamebureau), der bestiller en model tilet konkret stykke arbejde.Hvis modelbureauet eller virksomheden, der bestiller modellen, har mindst 2 års-værk, vil de få besøg af Arbejdstilsynet på et risikobaseret tilsyn inden udgangen af2019. Desuden vil halvdelen af virksomhederne med 1-2 årsværk ansat også få etrisikobaseret tilsyn inden 2019. Virksomheder med under 1 årsværk ansat får ikkeet risikobaseret tilsyn, men disse virksomheder vil kunne få besøg af Arbejdstilsy-net i forbindelse med stikprøvekontroller eller klager fra ansatte om arbejdsmiljøet.Der er således ikke tale om, at nogle virksomhedstyper, som fx modelbureauer, ik-ke er omfattet af Arbejdstilsynets kontrol.
Når Arbejdstilsynet kommer på tilsynsbesøg på en virksomhed, bliver arbejdsmil-jøet kontrolleret, herunder det psykiske arbejdsmiljø. Hvis Arbejdstilsynet finder,at der er problemer med det psykiske arbejdsmiljø, reagerer Arbejdstilsynet med enafgørelse over for arbejdsgiveren. Problemerne i det psykiske arbejdsmiljø kan fxbestå i, at der foregår mobning på arbejdspladsen, eller at der er et for stort ar-bejdspres.Arbejdstilsynet træffer dermed ikke afgørelse i forhold til problemer med de ansat-tes generelle sundhedstilstand eller de ansattes trivsel. Det følger af bemærkninger-ne til Arbejdsmiljøloven, at loven ikke omfatter trivselsproblemer.På denne baggrund er det Arbejdstilsynets vurdering, at arbejdsmiljøloven ikke erden rette ramme til at løse de eventuelle trivselsproblemer, der måtte være i model-branchen.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets vurdering.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2