Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1141484_0001.png
1141484_0002.png
1141484_0003.png
1141484_0004.png
1141484_0005.png
1141484_0006.png
1141484_0007.png
1141484_0008.png
1141484_0009.png
1141484_0010.png
1141484_0011.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

Sundheds- og forebyggelsesudvalget, evt. presse

Samråd AK og AL (efter ønske fra Sophie Løhde)

10 min.

20. juni kl. 11.30, Christiansborg

952808

Jeg vil, såfremt udvalget tillader det, besvare de to samrådsspørgsmål iumiddelbar forlængelse af hinanden. Jeg holder altså én samlet tale. Det vilundervejs fremgå, hvornår jeg besvarer de to spørgsmål.
2
Samrådsspørgsmål AK:Hvordan mener regeringen, at man skal definere en økonomisk ligestillingmellem psykiatrien og somatikken, når nu ministeren har lovet, at psykiatrienskulle økonomisk ligestilles med somatikken, og herunder om regeringen mener,at ”økonomisk ligestilling” indebærer, at somatikken og psykiatrien nomineltskal tildeles lige mange penge, eller om psykiatrien og somatikken procentueltskal opleve samme stigning i budgetterne?

[Indledning]

Oppositionen har efterhånden stillet det spørgsmål mange gange – i mangeforskellige versioner – og i mange forskellige sammenhænge. Senest drøftede viøkonomisk ligestilling her i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 10. maj
3
2012. Her varslede oppositionen endnu et samråd, som vi nu er samlet til. Jegmøder selvfølgelig gladeligt op.

[Regeringen har ikke udarbejdet en teknisk definition]

Men desværre må jeg nok skuffe oppositionen. For jeg synes ikke, at dentekniske definition på økonomisk ligestilling, som oppositionen efterspørger, erhverken specielt relevant eller vigtig.Lad mig indledningsvist slå det fast: Regeringen harikkeudarbejdet en tekniskdefinition på, hvad økonomisk ligestilling af psykiatrien og somatikkenindebærer.

[Udgangspunkt i psykiatriområdets behov]

4
Men regeringenvilligestille psykiatrien og somatikken – helt generelt og altsåogså på det økonomiske område.Denne regering vil arbejde for, at der bliver et lige så stort fokus påpsykiatriområdets behov, som på det somatiske områdes behov.Vi vil altså tage udgangspunkt ibehovetpå psykiatriområdet, når vi løbende harmulighed for at prioritere det økonomisk, lovgivningsmæssigt, i forhold tilforebyggelse osv. Vores helt nye økonomiske prioritering af området vil jegvende tilbage til i min besvarelse af det næste spørgsmål.Og – hvordan finder man så ud af, hvad behovet på psykiatriområdet er?
5

[Psykiatriudvalget og kapacitetsanalyse if. økonomiaftalen for 2013]

Regeringen har jo nedsat et udvalg, som skal analysere det psykiatriske områdeog komme med forslag, som kan prioriteres. Arbejdet skal afsluttes næste år,medio 2013.Og med økonomiaftalen for 2013 er der enighed mellem Danske Regioner ogregeringen om at igangsætte en analyse af kapaciteten til udredning ogbehandling på det psykiatriske område, herunder de personalemæssigeressourcer. Analysen skal blandt andet afdække mulighederne for at optimere ogtilpasse den samlede kapacitet samt pege på muligheder for at anvende deneksisterende kapacitet bedre. Arbejdet skal afsluttes allerede i efteråret 2012.
6
Kapacitetsanalysen skal ses i tæt sammenhæng med psykiatriudvalgets arbejde.Psykiatriudvalget skal jo som bekendt bl.a. kortlægge og analysere kapacitetenpå psykiatriområdet – ikke blot i forhold til sygehusbehandlingen, men også ipraksissektoren, socialpsykiatrien og de øvrige indsatser i den kommunalesektor.

[Et solidt grundlag for regeringens langsigtede plan på psykiatriområdet]

Psykiatriudvalgets afrapportering og herunder kapacitetsanalysen vil skabe etsolidt grundlag for regeringens samlede langsigtede plan for psykiatriområdet.Vi vil lave politik efter, hvordan virkeligheden ser ud. Og vi vil ikke løbe efteren teoretisk definition af ligestilling uden at have undersøgt, hvad behovet er.
7
For det er vigtigt for regeringen, at de relevante fagfolk og interessenter bliverinddraget i den proces. Derfor er psykiatriudvalget sammensat bredt, hvilket jegforventer, vil give nogle nye vinkler på, hvad der skal til for at løfte området foralle de danskere, der har ondt i sindet.

[Afrunding – ligestillingen er en løbende proces]

Altså: regeringens arbejde for ligestilling – herunder økonomisk ligestilling –mellem psykiatrien og somatikken er en løbende proces. Og vi er startet.Jeg vil nu gå over til at besvare det næste spørgsmål.
8
Samrådsspørgsmål AL:Har regeringen - i lyset af, at psykiatrien ikke, som lovet af S og SF i FairLøsning vil blive tilført 2 mia. årligt på finansloven - nogen konkrete planer forat tilføre psykiatrien nye midler udover satspuljen, og i bekræftende fald hvormange?

[Bevillinger fra satspuljen og den øvrige finanslov ligner hinanden]

Som jeg redegjorde for i samrådet den 10. maj 2012, så har midler fra satspuljeni virkeligheden samme karakter, som andre bevillinger på finansloven.
9
Det gælder nemlig for bevillinger fra både satspuljen og fra den øvrigefinanslov, at de kan være midlertidige i ét eller flere år – eller de kan værepermanente og blive lagt ud i bloktilskuddet.Satspuljepenge er derfor fuldt ud lige så ”gode” eller ”dårlige” bevillinger, somøvrige bevillinger på finansloven. Det, som regeringen lægger vægt på, er, at dergives permanente bevillinger. Det skaber sikkerhed og tryghed for denlangsigtede indsats for de psykisk syge.

[200 mio. kr. ekstra til psykiatrien i økonomiaftalen for 2013]

Når det er sagt, så har regeringen jo netop tilført psykiatrien nye midler udoversatspuljen. Så det korte svar på dette samrådsspørgsmål er et ”ja”.
10
Lørdag den 9. juni 2012 indgik regeringen og Danske Regioner aftale omregionernes økonomi for 2013.Jeg ermegettilfreds med, at psykiatrien for første gang i rigtig mange år er højtprioriteret i en økonomiaftale. Helt konkret er der afsat 200 mio. øremærkedekroner til at løfte kapaciteten i psykiatrien.Midlerne skal forberede indførelsen af en udrednings- og behandlingsgarantisvarende til den, som indføres i somatikken. Og løftet til psykiatrien er blot endel af de samlede prioriterede indsatser i aftalen for sundhedsvæsenet for mereend 1,1 mia. kr.

[Afrunding på begge samrådsspørgsmål]

11
Lad mig afslutningsvist ridse op:1. Det erbehovetpå psykiatriområdet, som skal være styrende for ligestillingenmellem det psykiatriske og somatiske område – ikke en teknisk definition.2. Vi har netop med økonomiaftalen for 2013 prioriteret psykiatrien højt og afsat200 mio. kr. øremærket til at udbygge kapaciteten i psykiatrien. Regeringenharsåledes tilført psykiatrien midler, udover satspuljen.