Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1044009_0001.png
1044009_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 22. november 2011Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMTKSags nr.: 1103597Dok nr.: 697103
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 26. oktober 2011stillet følgende spørgsmål nr. 68 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra StineMaiken Brix (EL).Spørgsmål nr. 68:”Vil ministeren anmode Sundhedsstyrelsen om at undersøge, hvorvidt de syvandre sygehuse, der skal varetage de opgaver, der tidligere blev løst på de toafdelinger på Filadelfia der bliver lukket (Havehuset og Ungdomsafdelingen)reelt kan løse disse opgaver?”Svar:Jeg har ved brev af 25. oktober 2012 anmodet regionerne om en status for,hvordan regionerne har sikret og vil sikre behandlingstilbud til de patienter,som ikke længere måtte kunne modtages på Epilepsihospitalet som følge aføkonomiske tilpasninger på hospitalet.

Region Hovedstaden

har oplyst, at man vil kunne tilbyde behandling til de afregionens borgere, som ikke længere kan modtages på Epilepsihospitalet. Detvil kræve en tilpasning af kapaciteten, som regionen er ved at gennemføre.Regionen bemærker, at der er specielle forhold særligt vedrørende udviklings-hæmmede epilepsipatienter, som skal beskrives yderligere. Regionen oplyser,at man er i gang med at kortlægge behandlingsbehovet, herunder hvilke hos-pitaler der skal varetage funktionerne. Man vil i den forbindelse indhente op-lysninger fra Epilepsihospitalet om den aktivitet, hospitalet kan modtage indenfor fritvalgsrammen. Man vil også konsultere de øvrige regioner i processenmed kortlægning af behovet.

Region Sjælland

har oplyst, at regionen med indgåelsen af driftsoverens-komst med Epilepsihospitalet har sikret, at regionens epilepsipatienter kan til-bydes undersøgelse og behandling på højt specialiseret niveau. Dette skerved, at der på de neurologiske afdelinger i regionen er fokus på at udvide ka-paciteten på området, dels inden for eksisterende rammer, dels ved konkreteudvidelser. Derudover har Region Sjælland givet tilsagn om tilkøb af yderligerebehandlinger for 10 mio. kr. Endelig peger regionen på muligheden af udvidetfrit valg vedrørende hovedfunktionerne. Regionen finder, at der med disse til-tag vil være tilstrækkelig behandlingskapacitet.

Region Syddanmark

har oplyst, at man finder, at der er behov for, at Epilep-sihospitalet først og fremmest tager sig af de områder, hvor de har særlig eks-pertise. Regionen oplyser, at der er indgået en aftale som sikrer, at de patien-ter, som er under udredning og behandling på Epilepsihospitalet fortsat kanbehandles indtil udgangen af 2011, hvor den nye driftsoverenskomst træder i
Side 2
kraft. Den indgåede driftsoverenskomst sikrer, at der også i fremtiden kan til-bydes behandling på Epilepsihospitalet.Region Syddanmark vil, så snart man har beskrevet regionens benyttelses-mønster for Epilepsihospitalet og egne sygehuses tilbud og kapacitet, indgå idialog med Epilepsihospitalet om fritvalgsrammens anvendelse.

Region Midtjylland

har oplyst, at man fortsat vil gøre brug af Epilepsihospita-let i behandlingen af epilepsipatienter - og i nødvendigt omfang også ud overfritvalgsrammen. Regionen forventer inden fritvalgsrammen for 2012 er op-brugt, at det er afklaret, hvorledes behandling ud over fritvalgsrammenkan/skal tilrettelægges.

Region Nordjylland

har oplyst, at man fortsat ønsker at anvende de to højt-specialiserede landsfunktioner på Epilepsihospitalet. Regionen finder det der-for vigtigt, at driftsoverenskomsten praktiseres på en måde, så disse funktionervaretages i fuldt omfang året rundt, og at Epilepsihospitalet prioriterer at mod-tage patienter til hospitalets landsfunktioner.Man oplyser, at man er i gang med at afdække mulighederne for at behandleen del af de patienter, som hidtil er behandlet på Epilepsihospitalet i eget regi.Det er regionens vurdering, at der er kapacitet på egne sygehuse til at udredede patienter, som henvises direkte til Epilepsihospitalet fra de praktiserendelæger. Efter udredning vurderes, hvorvidt der evt. er behov for henvisning tilEpilepsihospitalets landsfunktioner.Afslutningsvis oplyses, at såfremt regionen mod forventning ikke kan øge egnebehandlingsmuligheder, vil regionen fortsat benytte Epilepsihospitalet enten iform af bilateral aftale eller via de aftaler om udvidet frit sygehusvalg, somDanske Regioner og Epilepsihospitalet ventes at indgå.

Konklusionen

på regionernes tilbagemelding er, at man ønsker at benytteEpilepsihospitalet til specialiserede opgaver, hvor Epilepsihospitalet har særli-ge kompetencer at tilbyde, og at man derfor ønsker disse opgaver prioriteretinden for fritvalgsrammen. Det fremgår også, at der i regionerne pågår et ar-bejde med at undersøge, hvordan man kan tilpasse egen kapacitet til at mod-tage flere af de patienter, som før modtog behandling på Epilepsihospitalet.Endeligt gives der også flere steder udtryk for, at tilkøb kan indgå med henblikpå at skaffe tilstrækkelig kapacitet. Regionernes svar understreger efter minopfattelse, at Epilepsihospitalet bør afstemme sin planlægning med regionernem.h.p. at sikre, at patienternes behov tilgodeses, jf. også min besvarelse afspørgsmål 67.Regionernes besvarelser er, jf. min besvarelse af spørgsmål nr. 76, oversendttil Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg til orientering.
Med venlig hilsen
Astrid Krag / Tove Kjeldsen