Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Dato: 5. juli 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLAVSags nr.: 1207088Dok nr.: 970122
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 11. juni 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 674 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 674:’’ På baggrund af den på SUU alm. del- bilag 352 fortroligt omdelte beskrivelseaf et patientforløb bedes ministerena. oplyse om Sundhedsstyrelsen må se bort fra WHO klassificeringen om syg-domme og vurdere at en neurologisk sygdom sidestilles med en psykisk syg-dom.b. oplyse om Sundhedsstyrelsen må tvangsfjerne en patient på gule papireruden at patienten har en psykiatrisk diagnose? Hvilket grundlag skal der værefor en sådan diagnose?c. oplyse om der skal foreligge en behandlingsplan i gule papirer sager og ompatienten skal informeres derom.d. oplyse om der skal foreligge en skriftlig beskrivelse af, hvordan behandlin-gen vil hjælpe den gældende patient.e. oplyse, hvem der står som ansvarlig hvis patienten afgår ved døden som enkonsekvens af en fjernelse eller indlæggelse i det tilfælde at Sundhedsstyrel-sen vælger at se bort fra den behandlende læges advarsel om, at en patient erfor svag til at blive flyttet? ”Svar:Indledningsvist vil jeg gøre opmærksom på, at jeg ikke har mulighed for atkommentere det konkrete patientforløb, der beror på sundhedsfaglige vurde-ringer.Samtidig vil jeg understrege, at Sundhedsstyrelsen ikke har kompetence til atbehandle patienter, heller ikke til at tvangsindlægge patienter på psykiatriskeafdelinger. Sundhedsstyrelsen er landet øverste sundhedsfaglige myndighedog kan yde lægefaglig og juridisk rådgivning blandt andet i relation til fortolk-ning af gældende sundhedslovgivning.Jeg har til brug for min besvarelse af spørgsmålet vedrørende WHO’s klassifi-cering bedt Sundhedsstyrelsen om bidrag.Sundhedsstyrelsens oplyser:”En diagnose er et fagligt værktøj. En læge stiller diagnoser på baggrund af enkonkret vurdering i det enkelte tilfælde.Diagnoser registreres ifølge WHO’s internationale klassifikation: WHO’s Inter-national Statistical Classification of Diseases and Health Related Problems,
Side 2
Tenth Revision (ICD-10). Denne klassifikation skal anvendes ved indberetningtil Landspatientregistret og ved dødsårsagsregistrering samt anden indberet-ning til Sundhedsstyrelsen i Danmark. Klassifikationen angiver intet om muligeårsager eller behandling.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens udtalelse.Som jeg understregede indledningsvist, har Sundhedsstyrelsen som myndig-hed ikke kompetence til at tvangsindlægge patienter.Da anvendelsen af tvang er et alvorligt indgreb i den personlige frihed, er derknyttet strenge betingelser hertil. Anvendelse af tvang er reguleret i lovbe-kendtgørelse nr. 1729 af 12. februar 2010 om anvendelse af tvang i psykiatri-en. Loven fastsætter betingelser, der skal være opfyldt for at anvende tvang.For det første skal personen være sindssyg eller befinde sig i en tilstand, derganske må ligestilles hermed. For det andet skal det være uforsvarligt ikke attvangsbehandle patienten, enten fordi udsigten til helbredelse eller en betyde-lig og afgørende forbedring af tilstanden ellers vil blive væsentligt forringet, el-ler fordi den pågældende frembyder en nærliggende og væsentlig fare for sigselv eller andre. Såfremt disse kriterier ikke er opfyldt, kan en patient ikke lov-ligt tvangsindlægges eller tilbageholdes på psykiatrisk afdeling.Det fremgår af lovbekendtgørelse nr. 1729 af 12. februar 2010 om anvendelseaf tvang i psykiatrien § 3, stk. 3, at overlægen har ansvaret for, at der opstillesen behandlingsplan for enhver, der indlægges på psykiatrisk afdeling, ogsåved tvangsindlæggelser. Patienten skal vejledes om planens indhold, og pati-entens samtykke til planens gennemførelse skal til stadighed søges opnået.En kopi af behandlingsplanen skal udleveres til patienten, medmindre dennefrabeder sig dette.En behandlingsplan skal jf. vejledning nr. 9427 af 20. januar 2011 om for-håndstilkendegivelser, behandlingsplaner, tvangsfiksering og tvungen opfølg-ning efter udskrivning mv. for patienter indlagt på psykiatriske afdelinger om-fatte:a) psykiatriske og somatiske diagnoser samt beskrivelse af de fænomener,der underbygger diagnoserne,b) plan for de efterfølgende undersøgelser, der er nødvendige af diagnosti-ske og behandlingsmæssige grunde,c) plan for den påtænkte behandling, omfattende såvel medicinsk behand-ling som psykoterapeutiske, miljøterapeutiske samt sociale foranstaltninger,under hensyntagen til eventuelt senere indløbne undersøgelsesresultater,d) de mål, der søges opnået ved behandlingen, og antagelser om behand-lingens varighed,e) tidspunkt for planlagt opfølgning af behandlingsplanen ogf) oplysning om patientens holdning til behandlingsplanen.
Planen skal ajourføres ved ændringer i patientens tilstand eller i den overord-nede behandlingsstrategi.
Side 3
Hvis man er blevet udsat for et tvangsindgreb i forbindelse med behandling ipsykiatrien og ønsker at klage herover, kan man klage til de lokale psykiatriskepatientklagenævn, som er oprettet ved hver statsforvaltning.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Louise Avnstrøm