Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1044007_0001.png
1044007_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 22. november 2011Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMTKSags nr.: 1103597Dok nr.: 697087
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 26. oktober 2011stillet følgende spørgsmål nr. 67 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 67:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13. oktober 2011 fra Epilepsi-foreningen vedrørende Epilepsihospitalet Filadelfia, jf. SUU alm. del - bilag23.”Svar:I henvendelsen fremsætter Epilepsiforeningen nogle betragtninger vedrørendespecialisering i lyset af en evt. fremtidig reduktion i den regionale efterspørgselefter behandlingstilbud på Epilepsihospitalet.Jeg kan hertil oplyse, at formålet med specialeplanlægning er at medvirke til,at forebyggelse, diagnostik, behandling og rehabilitering sker med høj fagligkvalitet, helhed i patientforløbene og under hensyn til en effektiv ressourceud-nyttelse. Specialeplanlægningen skal desuden fremme, at der sker den nød-vendige opbygning og vedligeholdelse af ekspertise, forskning og udviklingsamt uddannelse m.h.p. fortsat opretholdelse og udvikling af sundhedsvæse-nets ydelser. Endelig skal specialeplanlægningen tilgodese, at sundhedsydel-ser af høj faglig kvalitet og med effektiv ressourceudnyttelse leveres så tæt påpatienten som muligt.Planlægningen sker på den baggrund på tre funktionsniveauer - hovedfunkti-onsniveau, regionsfunktionsniveau og højt specialiseret niveau. Der tages så-ledes i specialeplanlægningen stilling til, på hvilket specialiseringsniveau deenkelte funktioner inden for et speciale skal varetages. Dette er også sket forepilepsibehandlingen, og det er min forventning, at regionerne i planlægningenaf epilepsibehandlingen følger specialeplanen med hensyn til, hvilke sygehuseder varetager de enkelte funktioner. I modsat fald har regionerne pligt til atkontakte Sundhedsstyrelsen vedr. ændringer af specialeplanlægningen.I relation hertil bemærkes dog, at specialeplanen ikke i alle situationer kan be-tragtes som en udtømmende beskrivelse af fordelingen af patientbehandlingermellem forskellige afdelinger. Således kan der mellem sygehuse eksisteresubspecialiseringer, der gør, at ikke alle patienter inden for en given kategorikan behandles på alle de sygehuse, der har Sundhedsstyrelsens godkendelsetil en given specialfunktion – og i forlængelse heraf kan der forekomme situati-oner, hvor patienter viderevisiteres mellem afdelinger på samme specialise-ringsniveau.
Side 2
Epilepsiforeningen beklager nedlæggelsen af Havehuset og Ungdomsafdelin-gen og undrer sig over, at Epilepsihospitalet har besluttet dette på egen hånd.Denne betragtning er jeg enig i. Det har også undret mig, at Epilepsihospitalethar truffet denne beslutning i lyset af, at man netop selv har ønsket at indgåsom en del af specialeplanlægningen. Epilepsihospitalet bør ikke gennemføresådanne ændringer uden efter aftale med regionerne og meddelelse til Sund-hedsstyrelsen. Jeg har en begrunder forventning om, at der med den indgåedefinanslovsaftale, hvor regeringen og Enhedslisten har afsat 25 mio. kr. i 2012og 15 mio. kr. i 2013 til at understøtte Epilepsihospitalet aktivitet i en tilpas-ningsperiode, er skabt sikkerhed for, at de funktioner, som Havehuset og Ung-domsafdelingen har varetaget, fortsat vil blive varetaget på Epilepsihospitalet.
Med venlig hilsen
Astrid Krag / Tove Kjeldsen