Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1035655_0001.png
1035655_0002.png
1035655_0003.png
1035655_0004.png
1035655_0005.png
1035655_0006.png
1035655_0007.png
1035655_0008.png
1035655_0009.png
1035655_0010.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

SUU, evt. presse

Samrådsspørgsmål D og F

Ca. 10 min.

Tirsdag 25. okt. kl. ca. 15.30 i værelse 1-133

626859

Samrådsspørgsmål D:

For en måned siden lovede S og SF, at der skulle ske en række tiltag påsundhedsområdet, såsom 30 minutters maksimal ventetid på skadestuer i hele
2
landet, patienter væk fra gangene, sundhedstjek til alle 40, 50 og 60- årige, flerelægeambulancer samt adskillige andre tiltag. Vil ministeren redegøre for,hvorfor man allerede nu trækker flere løfter tilbage og for hvilke løfter man i2012 ønsker at fastholde samt hvilke løfter man vil udskyde til ubestemt tid?

Svar på samrådsspørgsmål D:

[Indledning – omfattende og ambitiøst regeringsgrundlag]Takfor anledningen tildenne drøftelse afregeringens politik på
sundhedsområdet.Indledningsvist vil jeg gerne understrege, hvad jeg håber, er åbenbart for jer alle– denne regering satser massivt på sundhed. Det er en grundpille i voresvelfærdssamfund, at alle danskere kan regne med en hurtig og god behandling i
3
vores sundhedsvæsen. Vi har derfor fremlagt et omfattende og ambitiøstregeringsgrundlag, hvor vi prioriterer danskernes sundhed højt, og hvor vileverer på en lang række af de forslag, vi fremlagde inden valget:- Vi vil fx opprioritere det psykiatriske område ved at ligestille psykiske ogfysiske sygdomme og ved at sikre effektiv og hurtig udredning og behandling tilbåde børn og voksne, der rammes af psykisk sygdom.- Vi vil sætte gang i en ambitiøs forebyggelsesindsats både nationalt og ikommunerne, for det er en afgørende forudsætning for at løse udfordringernemed for få gode leveår og ulighed i sundhed.- Og vi vil sikre, at alvorlige lidelser behandles hurtigere end mindre belastendelidelser.
4
Som minister for sundhed og forebyggelse er det nu min opgave at konkretisereog udfylde regeringsgrundlaget på sundhedsområdet.[Ikke alle forslag med i regeringsgrundlag – regeringsgrundlag ikke alt…]Så er jeg naturligvis helt opmærksom på, at det ikke er alle de forslag, vi var udemed inden valget, som indgår i regeringsgrundlaget.Hertil vil jeg sige tre ting:For detførste– Regeringsgrundlaget er ikke et udtømmende dokument for, hvadder kommer til at ske på sundhedsområdet de næste 4 år. Vi har stadig voresførste – af forhåbentlig mange - finanslove foran os. Der er derfor ikke nogenforslag, der er taget af bordet. De indgår i det videre arbejde med at styrke detdanske sundhedsvæsen.
5
Og vi vil i hver eneste finanslov og i hver eneste økonomiaftale med kommunerog regioner vil prioritere sundhedsområdet højt.Det vil I kunne se, når vi her inden længe fremlægger vores oplæg tilforhandlingerne om næste års finanslov.For detandet– Det er altså helt normalt i dansk politik, at partierne fremlæggerderes politik før valget og bagefter – når vælgerne har talt - sætter sig vedforhandlingsbordet og finder ud af, hvad der er flertal for. S og SF fik sombekendt ikke 90 mandater efter valget. Derfor kan vores sundhedsudspil ikkeoverføres direkte i et regeringsgrundlag.
6
For dettredje- Pengene skal være der. Regeringen er i gang med etkasseeftersyn, og den økonomiske situation ser desværre værre ud, end mankunne have frygtet. Derfor må der prioriteres.Når det så er sagt, så er det altså lidt overraskende, at jeg her efter godt 3 uger iministerstolen skal redegøre for indfrielsen af vores valgløfter. Jeg vil gernemåles på de forslag, vi har lagt frem. Men ikke nu efter 3 uger. Først når vinæste gang skal til valg.[To eksempler – ventetid på skadestuer og kunstig befrugtning]For som jeg nævnte tidligere - At et forslag ikke fremgår af regeringsgrundlaget,er altså ikke ensbetydende med, at vi ikke vil levere på det. Lad mig give etkonkret eksempel, som også er nævnt i spørgsmålet:
7
Det blev som bekendt foreslået i S og SF’s sundhedsudspil, at der maksimaltskal være 30 minutters ventetid på skadestuen. Som jeg tidligere har oplyst, vistedet sig imidlertid, at det konkrete forslag baserede sig på tal, som ikke varkorrekte.Det ændrer naturligvis forudsætningerne for at gennemføre forslaget. Men detændrer ikke ved, at det fortsat er et højt prioriteret mål for regeringen at sikrepatienterne kortere ventetider på landets akutmodtagelser.Jeg vil derfor nu gå i dialog med regionerne om at nedbringe ventetiden pålandets akutmodtagelser. Bl.a. gennem øget brug af visiteret adgang, somSundhedsstyrelsen anbefaler.Lad mig give et andet eksempel – kunstig befrugtning:
8
Vi vil fortsat afskaffe den nuværende brugerbetaling på kunstig befrugtning,som den tidligere regering indførte 2010. Det skal ikke koste penge for barnløseat forsøge at få børn – specielt fordi vi ved, at mange af de her par er barnløse,fordi de fejler noget. Da forslaget vil medføre merudgifter, vil det indgå i deforestående forhandlinger om finansloven for 2012.[Afslutning]Med disse ord vil jeg afslutte besvarelsen af spørgsmål D.

Samrådsspørgsmål F:

Vil ministeren redegøre for, hvordan ministeren fremadrettet vil arbejde med de”ideer”, som S og SF (jf. svar på spørgsmål S 161) har fremlagt førfolketingsvalget, men som altså ifølge ministeren ikke skal opfattes som løfter –
9
herunder
om
der
overhovedet
eksisterer
deciderede
løfter
fra
folketingsvalgkampen, jf. statsministerens udtalelser til f.eks. Jyllands-Postenshjemmeside den oktober 2011 om, at der kun blev givet to løfter i valgkampen,hvoraf ingen var på sundhedsområdet?

Svar på samrådsspørgsmål F:

Så er der spørgsmål F. Her vil jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål D ogtil svarene på de 17 § 20 spørgsmål, som jeg sendte til spørger i sidste uge.Gennemgående for de svar er:- Vi vil prioritere danskerne sundhed højt og satse massivt på sundhed.
10
- Vi har derfor fremlagt et omfattende regeringsgrundlag, hvor sundhedsområdetprioriteres højt, og som det nu er min opgave at konkretisere og udfylde.- Vi vil i hver eneste af de kommende finanslove, økonomiforhandlinger ogøvrige politiske aftaler på sundhedsområdet arbejde hårdt for at realisere deforslag, vi har lagt frem.- Og vi vil meget gerne måles på de forslag, vi har lagt frem. Men ikke nu efter3 uger.