Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1138692_0001.png
1138692_0002.png
Folketingets Sundheds- og ForebyggelsesudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-07358Den 25. juni 2012
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har i brev af 4. juni 2012stillet følgende spørgsmål nr. 645 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Chr. Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 645 (alm. del)

Ministeren oplyste under det åbne samråd den 15. december 2011, atfagkundskaben var blevet hørt ifm. udarbejdelsen af Vindmølle-bekendtgørelsen. Akustisk institut på Ålborg Universitet, som er et afverdens førende inden for sit felt samt DASAM, en videnskabelig foreningaf arbejds- og miljømedicinere under dansk lægeforening, rekommanderedebegge i deres respektive høringssvar en maksimumgrænse for almindeligstøj på 35 dB i stedet for 44 og 39 dB. Lægeforeningen tilbød endvidereforskning, mens Ålborg Universitet tilbyder optimering af støjberegningen.Kan ministeren redegøre for, hvordan disse svar kan aflæses i den endeligevindmøllebekendtgørelse?

Svar

Forud for den offentlige høring af den reviderede vindmøllebekendtgørelse inovember 2011, arrangerede Miljøstyrelsen en teknisk forhøring, hvorgrundlaget for de nye regler om lavfrekvent støj blev drøftet i en kreds afinteresserede eksperter, herunder akustikerne fra Aalborg Universitet ogvindmølleindustriens støjeksperter.Bemærkningerne fra de 38 høringsparter, som afgav kommentarer ved denoffentlige høring, kan i store træk inddeles i tre grupper:1. Landsforeningen Infralyd & Miljø, Aalborg Universitet, RiddertofteBeboerforening og Kappelgruppen, Landsforeningen for bedre Miljø,Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller, og Dansk Selskab forArbejds- og Miljømedicin, som mente at støjreglerne for vindmøllerikke var tilstrækkeligt restriktive og foreslog forskellige punkter,hvor især de hidtil gældende regler for den almindelige støj, menogså de nye regler om lavfrekvent støj skulle skærpes.2. DI, Vindmølleindustrien, Dansk Energi, og DanmarksVindmølleforening, som mente at reglerne om lavfrekvent støj varfor restriktive og burde lempes.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
3. Kommuner, KL, de to konsulentvirksomheder Delta og Grontmijsamt Godkendelsessekretariatet for Vindmøller, som foreslogtekniske ændringer og præciseringer.Miljøstyrelsen har sammenfattet høringssvarene og givet fagligekommentarer hertil. Miljøstyrelsens høringsnotat gør rede for de fagligevurderinger af de enkelte forslag. Det har jeg forelagt forligskredsensammen med en række ændringer af bekendtgørelsen på baggrund afhøringen.Specielt med hensyn til forslagene om at skærpe grænserne for denalmindelige støj fra vindmøllerne fremgår det af høringsnotatet, atMiljøstyrelsen på baggrund af de seneste undersøgelser af sammenhængenmellem vindmøllestøj og den oplevede gene ikke finder belæg for at ændrede hidtil gældende støjgrænser.
Ida Auken
/
Claus Torp
2