Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1035846_0001.png
1035846_0002.png
1035846_0003.png
1035846_0004.png
1035846_0005.png
1035846_0006.png
1035846_0007.png
1035846_0008.png
1035846_0009.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds: Sundhedsudvalget

Anledning: Samrådsspørgsmål A

Taletid: ca. 6 minutter

Tid og sted: tirsdag den 25. oktober 2011, kl. 14.30

Dok nr.:

683924

Samrådsspørgsmål A:

Hvordan agter ministeren at sikre, at de 1618 patienter,der har fået aflyst deres besøg/behandling på Filadelfia sikres behandling, så
2
deres sygdom ikke forværres, nu hvor man har lukket epilepsi-afdelingerne påFiladelfia ned?

Svar:

Jeg vil gerne som indledning til dette og de tre efterfølgende spørgsmål omFiladelfia give et kort overblik over de regler, der gælder på området. Og ikkemindst hvem, der har ansvar for hvad.Efter sundhedslovens § 79, stk. 2, er der frit sygehusvalg til en række navngivne,private specialsygehuse, heriblandt Filadelfia. Det betyder, at regionerne erforpligtede til at betale for deres borgeres behandling på de pågældendesygehuse. Men ikke uden begrænsninger. I henhold til loven er der for hvert afdem fastsat økonomiske rammer for det frie valg.
3
Så er det i øvrigt sådan, at beliggenhedsregionerne – for Filadelfiasvedkommende altså Region Sjælland – på alle regioners vegne har ansvar for atindgå driftsoverenskomster med institutionerne, der sikrer en hensigtsmæssigudvikling af dem i både faglig og økonomisk henseende.For Filadelfias vedkommende er fritvalgsrammen på ca. 75 mio. kr. årligt. Deter det beløb, regionerne er forpligtede til at betale behandling for. Og jeg vilgerne gøre det helt klart, at jeg ikke uden ændrede regler har nogen mulighed forat pålægge dem at betale for mere. Men de har naturligvis mulighed for at indgåaftaler om yderligere behandlinguden forrammen.Status i sagen er, at regionen og hospitalet den 10. oktober indgik en nydriftsaftale om udnyttelsen af fritvalgsrammen. Det har jeg udtrykt min glæde
4
over – på linje med regionen og hospitalets bestyrelse. Selvom jeg selvfølgeliggodt ved, at 75 mio. kr. er langt under den aktivitet, hospitalet faktisk har. Menmed driftsoverenskomsten er der grundlag for at komme videre med de andremulige veje, som Filadelfia kan benytte for at skaffe offentlig finansiering tilsine aktiviteter.Regionerne har således allerede accepteret at betale for en gruppelangtidsindlagte patienter – i alt 35 mio. kr. Danske Regioner har i går meldt ud,at regionerne er indforståede med, at besparelser, Epilepsihospitalet får på detteområde, som følge af, at der er patienter, der falder bort, eller som følge afdriftsmæssige optimeringer på området, tillægges fritvalgsrammen - gældendefor perioden til og med 2013.
5
Desuden har Region Sjælland givet tilsagn om at købe behandlinger for 10 mio.kr. i 2012 forudsat fortsat økonomisk effektivitet og høj kvalitet.Hospitalet kan få indtægter fra regionerne ad yderligere to veje, nemlig gennembilaterale aftaler om bestemte behandlingsopgaver med de enkelte regioneroggennem aftaler med Danske Regioner under det udvidede frie sygehusvalg (”1måneds garantien”), idet hospitalet i princippet er et privat sygehus.Nu til det konkrete spørgsmål: Jeg bliver spurgt, hvordan jeg agter at sikrebehandlingen for de 1.618 patienter, der har fået aflyst deres behandling påFiladelfia, efter at man har lukket to af afdelingerne.Tallet på 1.618 patienter ved jeg ikke, hvordan man har opgjort. Det kan jegikke bekræfte. Region Sjælland, som er den største bruger af hospitalet, har
6
oplyst, at de har fået henvendelse fra Filadelfia om 57 patienter. Heraf har de 45fået kaution til at fortsætte på hospitalet, mens 12 er henvist til andre sygehuse,typisk neurologisk afdeling i Roskilde.Jeg må i det hele taget slå fast, at det - sådan som det også fremgår afsundhedslovens bestemmelser - erregionernesansvar at sikre, at patienter medbehov for sygehusbehandling også får den tilbudt.Det kan regionerne gøre på egne sygehuse, andre regioners sygehuse, på privatesygehuse, herunder specialsygehusene eller for den sags skyld på sygehuse iudlandet.
7
Jeg går ud fra, at regionerne sørger for, at de patienter, som evt. ikke længerekan behandles på Epilepsihospitalet, fordi det har valgt at lukke to afdelinger, vilblive tilbudt behandling andet steds.Det skulle der også være muligheder for. Jeg kan oplyse, at de to afdelinger erUngdomsafdelingenogHavehuset.Ungdomsafdelingentager sig bl.a. af tværfaglig diagnostik og behandling afpatienter med vedvarende psykogene non-epileptiske anfaldsfænomener(PNES). Det er en regionsfunktion, der findes på syv andre afdelinger i landet,bl.a. på de store universitetssygehuse. I Region Sjælland varetages opgaven iRoskilde.
8
Havehusettager sig bl.a. af diagnostik og særlig medicinsk behandling afpatienter med kombineret udviklingshæmning og epilepsi. Også på dette områdetilbydesbehandlingsyvandrestederilandet,isærdestore
universitetssygehuse.
Region Sjælland har dog ikke selv en afdeling, som
varetager opgaven og vil skulle finde behandlingssted i en anden region.For mig er det helt afgørende i hele denne sagpatienterne:At ingen patient medbehov for behandling lades i stikken. Jeg har tillid til, at regionerne vil finde nyebehandlingssteder for deres patienter, når der nedlægges funktioner påFiladelfia. Det er deres opgave efter loven.
9
Men jeg vil også godt slå fast, at jeg synes denne sag er meget beklagelig forpatienterne, og jeg kunne have ønsket, at den var håndteret bedre, f.eks. medlængere varsler for alle parter.