Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 27. juni 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMHBGSags nr.: 1206436Dok nr.: 965034
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 24. maj 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 617 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraBenedikte Kiær (KF).Spørgsmål nr. 617:”Hvilke typer køkkenfaciliteter er der planlagt på de kommende supersygehusei de fem regioner, og er der andre af de planlagte sygehuse der alene vil haveet anretterkøkken, som man planlægger i Hillerød?”Svar:Jeg har til brug for besvarelsen indhentet bidrag hos Danske Regioner. Dan-ske Regioner oplyser følgende:Valg af køkkenfaciliteter i forbindelse med de kommende kvalitetsfondsprojek-ter afhænger i høj grad af den eksisterende struktur for kostleverancer til regi-onens hospitaler og af byggeriets karakter, eksempelvis om der skal bygges tilet eksisterende sygehus.I forhold til spørgsmålet om, hvor mange kvalitetsfondsbyggerier der planlæg-ger udelukkende at etablere anretterkøkkener, er dette tilfældet for Køge Sy-gehus og Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU). For Nyt OUH, AalborgUniversitetshospital og Nyt Hospital Nordsjælland er der endnu ikke taget en-delig beslutning om køkkenfaciliteterne og kostleverancerne.Om de enkelte projekter oplyses følgende:Region SjællandKøge SygehusRegion Sjælland har en køkkenstruktur, som er uafhængig af sygehusgeogra-fierne. Denne model forventes videreført, når Universitetssygehuset i Køgestår færdigt. Kvalitetsfondsbyggeriet i Køge planlægges således pt. at indehol-de anretterkøkken.Region SyddanmarkAabenraaI byggeprogrammet for Sygehuset i Aabenraa angives det, at det af hensyn tildriftsøkonomi fremover fortsat vil være en central produktion af de ressource-krævende elementer i maden. Maden produceres og leveres som enkeltkom-ponenter fra centralkøkkenet, der kan kombineres og sammensættes til fuldemåltider i de decentrale køkkener i form af afdelingskøkkener og modtagekøk-kenet.
Side 2
Maden laves frem til 2018 i Produktionskøkkenet på Sønderborg, og færdigtil-beredes i Á la Carte Køkkenet, hvortil der er tilknyttet én restaurant. Dernæstflyttes produktionskøkkenet til akutsygehuset i AabenraaSygehus Lillebælt KoldingI byggeprogrammet for de første faser af udbygningen af Sygehuset i Koldingopereres med etablering af klyngekøkken, der indebærer, at der ikke etablereskøkkener i sengeetagerne eller i FAM, men at der etableres et tilberednings-køkken/klyngekøkken ved den nye forhal, som skal servicere alle afdelinger idet nye byggeri. Klyngekøkkenet bemandes med personale fra centralkøkke-net, disse skal også betjene buffet på afdelingen. Klyngekøkkenet vil udeluk-kende fungere som et anretnings- og tilberedningskøkken for den mad, somproduceres og leveres fra centralkøkkenet på sygehuset.Nyt OUHPå OUH arbejdes der med fremtidig kostforsyning i regi af det nye OUH. Derer en række arbejdsgrupper, der arbejder med etableringen af Nyt OUH, her-under en bespisningsgruppe, øvrige arealgruppe og en arbejdsgruppe vedrø-rende servicebyen. Grupperne skal bl.a. se på arealer og koncepter. Der harværet planen at oprette 10-12 klyngekøkkener med hver sit spiseområde, mendette er fraveget grundet arealmangel. Antal klyngekøkkener, spisemiljøerneog koncepter afventer den igangværende arbejdsgruppe vedrørende bespis-ning.Region HovedstadenI de fem af Region Hovedstadens seks kvalitetsfondsbyggerier vil de nye deleaf hospitalerne anvende de eksisterende køkkenfaciliteter på matriklerne.Nyt Hospital Nordsjælland arbejder med forskellige muligheder i forbindelsemed programmeringsfasen i forhold til disponeringen af det samlede hospital.Herunder arbejdes der med andre koncepter end et fuldt produktionskøkken.Region MidtjyllandDet Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU)DNU består af to dele. De eksisterende hospitalsbygninger i Skejby og nybyg-geri til afdelingerne fra tre øvrige hospitalsmatrikler i Aarhus.Eksisterende Skejby får leveret kost fra centralkøkkenet i psykiatrien i Risskov.Der leveres varmholdt mad, som serveres fra små køkkener i de enkelte afde-linger. Det er besluttet ikke at bygge et centralkøkken i DNU, hvilket betyder atkosten skal leveres fra et af de eksisterende køkkener. Kostleverancen til deafdelinger, der skal ligge i de eksisterende bygninger i Skejby vil foregå påsamme måde som i dag. For nybyggeriet gælder, at der bygges køkkener isengeafsnittene, der både kan færdigtilberede og/eller anrette maden på bag-grund af fortilberedte produkter eller kølet mad.Det Ny Hospital i Vest (DNV-Gødstrup)På DNV-Gødstrup planlægges der etableret et centralt produktionskøkken be-liggende i hospitalets serviceby. Køkkenet skal producere varm og kold mad tilpatienter, pårørende, gæster og ansatte på hospitalet. Mad til indlagte patien-ter vil blive leveret fra produktionskøkkenet til mindre afdelingskøkkener påsengeafdelingerne, hvor maden vil blive anrettet. Produktionskøkkenet vil des-
Side 3
uden levere mad til personalekantinen samt til hospitalets café for pårørendeog gæster.Regionshospitalet ViborgProjektet på Regionshospitalet i Viborg har ikke indflydelse på kostforsynin-gen. Hospitalets centrale produktionskøkken leverer maden til decentrale afde-lingskøkkener, hvor den klargøres til servering.Region NordjyllandNyt Aalborg UniversitetshospitalI Projektkonkurrencen vedr. Nyt Aalborg Universitetshospital angives en fysiskdimensionering og struktur, der tager udgangspunkt i det gode sammenhæn-gende patientforløb, med fokus på de forskellige spor i patientbehandlingen.Dette sker med baggrund i fleksibilitet, generalitet og elasticitet med fokus påstor grad af automatisering indenfor konceptet vedr. bespisning. Dog er der ik-ke på nuværende tidspunkt en fast beslutning på et bestemt bespisningskon-cept.Det centrale køkken planlægges som et moderne produktionskøkken, hvorfraen optimal logistisk leverer mad til et eller flere decentrale køkkener, såledesat der er stor grad af nærhed til den enkelte patient. Regionen kan først efterafsluttet projektkonkurrence oplyse, hvor mange decentrale køkkener deretableres i kvalitetsfonds projektet.Region Nordjylland er undervejs med nedsættelse af arbejdsgruppen, der fårtil opgave at tænke nyt og innovativt i forhold til principper for funktionalitet ogfysisk tilrettelæggelse inden for bespisningsområdet.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Hanne Agerbak