Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1138380_0001.png
1138380_0002.png
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. juni 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
BAW/ J.nr. 2012-3767
Under henvisning til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalgsbrev af 22. maj 2012 følger hermed socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 602 (SUU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF)
Spørgsmål nr. 602:”Hvor mange halvvejshuse findes der på landsplan til stofmisbrugere?”
Svar:Til brug for besvarelsen har jeg indhentet oplysninger fra Socialstyrelsen, derhar oplyst følgende:”Begrebet halvvejshuse er direkte oversat fra det amerikanske begreb Half-way Houses, som har sit udspring i AA (Alcoholic Anonymous) og NA (Nar-cotics Anonymous) bevægelsen. AA og NA er misbrugsbehandling efterMinnesotamodellen. I overensstemmelse med AA og NA er mange medar-bejdere i de amerikanske halvvejshuse selv tidligere beboere.I Danmark har begrebet halvvejshuse en anden betydning end i USA, idetdet på misbrugsområdet bruges stort set synonymt med udslusningsboliger.I Danmark møder man termen halvvejshuse i forbindelse med de privatedøgnbehandlingsinstitutioner – hvoraf en del, men ikke alle, bygger på Min-nesotamodellen. Men der findes også kommunale udslusningsboliger mål-rettet tidligere misbrugere, som kaldes halvvejshuse.Et dansk halvvejshus er en mellemstation mellem døgnbehandling og egenbolig. Halvvejshuse bruges primært som udslusning til borgere, der har af-
2
sluttet stoffri behandling, men nogle steder også som et midlertidigt botilbudtil hjemløse misbrugere i stoffri dagbehandling.Halvvejshuse oprettes ligesom udslusningsboliger i øvrigt efter Servicelo-vens § 107 (botilbud til midlertidigt ophold) og § 108 (botilbud til længereva-rende ophold).På baggrund af den uklare terminologi er det vanskeligt at opgøre entydigt,hvor mange halvvejshuse, der er i Danmark.Ifølge registeret DanRis Døgn var der i 2011 fire halvvejshuse til stofmisbru-gere i Danmark (et femte lukkede i løbet af året). Tre af halvvejshusene varkommunale. Samlet set havde de fire halvvejshuse en kapacitet på 35 plad-ser. Hertil skal lægges de halvvejshuse/udslusningstilbud, der drives som enintegreret del af et privat døgnbehandlingstilbud (fx Kongens Ø og Sct. Ols).Det vides ikke, hvor mange der er – men der er ca. 30 private døgnbehand-lingsinstitutioner.”
Karen Hækkerup/ Mikkel Boje